
Puszyste placki z jabłkami
Jesienne, niedzielne śniadanie podano! Takie śniadania to ja uwielbiam, a Wy? Dzisiaj puszyste placki z jabłkami.
Miłego dnia.
Przepis:
- 3 średnie jabłka obrane i pokrojone w małą kostkę
- 2 jaja
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka oleju, np. rzepakowego
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Oddzielamy żółtka od białek. Do miski dodajemy żółtka, mleko, olej i cukier. Mieszamy do połączenia składników.
- Ubijamy białka ze szczyptą soli. Do masy z żółtkami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, dokładnie mieszamy.
- Dodajemy pokrojone jabłka i łączymy z masą. Na sam koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
- Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy placki na średnim ogniu z dwóch stron do zrumienienia. Najlepiej nakładać łyżką.
- Na koniec posypać cukrem pudrem i gotowe!
Smacznego!