Puszyste placki z jabłkami
JABŁKA,  KUCHNIA,  NALEŚNIKI, PLACKI,  OWOCE,  PRZEPISY,  ŚNIADANIA

Puszyste placki z jabłkami

Jesienne, niedzielne śniadanie podano! Takie śniadania to ja uwielbiam, a Wy? Dzisiaj puszyste placki z jabłkami.
Miłego dnia.

Przepis:

  • 3 średnie jabłka obrane i pokrojone w małą kostkę
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju, np. rzepakowego
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Oddzielamy żółtka od białek. Do miski dodajemy żółtka, mleko, olej i cukier. Mieszamy do połączenia składników.
  2. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Do masy z żółtkami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, dokładnie mieszamy.
  3. Dodajemy pokrojone jabłka i łączymy z masą. Na sam koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
  4. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy placki na średnim ogniu z dwóch stron do zrumienienia. Najlepiej nakładać łyżką.
  5. Na koniec posypać cukrem pudrem i gotowe!

Smacznego!