
Muffinki z letnimi owocami – jagodami, borówkami, porzeczkami i malinami
Korzystajmy z sezonowych owoców! Teraz największy wybór.
Za każdym razem jak idę do warzywniaka nie mogę się zdecydować co kupić. Dzisiaj przygotowałam szybkie muffinki z sezonowymi owocami. Są pyszne, wilgotne i naprawdę bardzo proste do wykonania.
Także zabierajmy się do dzieła!
Składniki na 16 sztuk:
1 szklanka = 250 ml
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 100 g roztopionego masła lub pół szklanki oleju
- 2 jaja
- 1 szklanka maślanki lub mleka
- owoce – jagody, borówki, porzeczki, maliny lub inne (1,5 szklanki)
Przygotowanie:
- Do jednej miski przesiać mąkę, dodać proszek, sól i cukier.
- Wymieszać suche składniki razem.
- Do drugiej miski dodać roztopione masło, jajka, maślankę.
- Dokładnie wymieszać mokre składniki.
- Połączyć obie miski – do mokrych składników dodać suche. Dopuszczalne są grudki – nawet jest lepiej. 😉
- Teraz czas na owoce. Rozdzieliłam ciasto na 4 i zrobiłam po 4 muffinki z jagodami, borówkami, porzeczkami i malinami. Dobre będą również z wiśniami.
- Do formy do muffinek włożyć papierowe papilotki.
- Nakładać ciasto do 3/4 papilotek.
- Włożyć muffinki do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut.
- Oprószyć cukrem pudrem lub przygotować swój ulubiony krem.
~Moni