muffinki z owocami
BORÓWKI,  JAGODY,  KUCHNIA,  MALINY,  MUFFINKI I BABECZKI,  OWOCE,  PORZECZKI,  PRZEPISY

Muffinki z letnimi owocami – jagodami, borówkami, porzeczkami i malinami

Korzystajmy z sezonowych owoców! Teraz największy wybór.

Za każdym razem jak idę do warzywniaka nie mogę się zdecydować co kupić. Dzisiaj przygotowałam szybkie muffinki z sezonowymi owocami. Są pyszne, wilgotne i naprawdę bardzo proste do wykonania.

Także zabierajmy się do dzieła!

Składniki na 16 sztuk:

1 szklanka = 250 ml

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 100 g roztopionego masła lub pół szklanki oleju
  • 2 jaja
  • 1 szklanka maślanki lub mleka
  • owoce – jagody, borówki, porzeczki, maliny lub inne (1,5 szklanki)

Przygotowanie:

  1. Do jednej miski przesiać mąkę, dodać proszek, sól i cukier. 
  2. Wymieszać suche składniki razem.
  3. Do drugiej miski dodać roztopione masło, jajka, maślankę. 
  4. Dokładnie wymieszać mokre składniki.
  5. Połączyć obie miski – do mokrych składników dodać suche. Dopuszczalne są grudki – nawet jest lepiej. 😉
  6. Teraz czas na owoce. Rozdzieliłam ciasto na 4 i zrobiłam po 4 muffinki z jagodami, borówkami, porzeczkami i malinami. Dobre będą również z wiśniami.
  7. Do formy do muffinek włożyć papierowe papilotki.
  8. Nakładać ciasto do 3/4 papilotek.
  9. Włożyć muffinki do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut.
  10. Oprószyć cukrem pudrem lub przygotować swój ulubiony krem.

~Moni