zatoka-wraku
KUCHNIA,  PRZEPISY,  SAŁATKI,  SOSY

Kuchnia Grecka pełna aromatu

Γεια σας!! 

A na zdjęciu cudowna Zatoka wraku na Zakynthos, to nie jest zdjęcie z internetu, robiłam je własnymi “ręcyma”. 🙂

Dzisiaj dzień z… Grecją! 

Jest moim ulubionym krajem pod względem kulinarnym, towarzyskim, klimatycznym i wielu innych…

Po prostu raj…

Znamy dużo zwyczajów i tradycyjnych dań, bo mój dziadek pochodził z Grecji, więc bywamy tam praktycznie co roku. 

Dziadek miał na imię Anastasis. Pochodził z wioski blisko Thessalonik – Vorino. Przyjechał do Polski, poznał naszą babcię i dalej możecie sobie dopowiedzieć. 😉 Jednak Grecy są patriotami i ciągnęło go tak do Grecji, że postanowił wyjechać. Widziałyśmy go raz w życiu. Mimo tak krótkiego czasu, jaki był w Polsce, poznałam go na tyle żeby za nim zatęsknić. Przywiózł naszej rodzinie trochę “ciepła” i będziemy go wspominać do końca życia.

Jest wiele miejsc, które warto zobaczyć i i dań, które warto posmakować będąc w Grecji. Jeśli tam jesteście nie możecie kierować się tylko przewodnikiem i wycieczkami zorganizowanymi. W wioskach lub miastach oddalonych od turystów można lepiej poznać tradycję, kulturę oraz wspaniałych Greków, którzy są otwarci na nowe znajomości. 

Najlepszą, a zarazem najgorszą cechą Greków jest to, że kierują się motto: “σιγά, σιγά”, czyli spokojnie, nigdzie się nie spieszą. Każdy może doświadczyć tego będąc w Grecji (np. autobusy spóźniają się o godzinę). Umawiając się na spotkanie musimy wiedzieć, że na przykład godzina 12.30 to dla nich minimum 13.30. 😉

Grecy są bardzo przyjaznym i otwartym narodem, mają wielkie poczucie humoru i za to ich kochamy.

Kuchnia grecka jest prosta, a zarazem przepyszna!! <3

Ciekawostką jest to, że potocznie zwana sałatka grecka jest tak na prawdę sałatką wiejską – χωριάτικη σαλάτα (choriatiki salata), tłumacząc z greckiego na polski . Jednak próbując w Polsce tej sałatki, nie doświadczymy tego samego smaku (zazwyczaj dodawana jest sałata i nie jest doprawiana charakterystycznymi przyprawami). 

DSCN1003-1024x768 Kuchnia Grecka pełna aromatu

Przedstawiamy Wam tradycyjną sałatkę wiejską wraz z sosem tzaziki (τζατζίκι) oraz gemista.

Do dzieła!

Przepis na χωριάτικη σαλάτα – sałatkę wiejską

Tradycyjnie, wszystkie warzywa są krojone na duże kawałki, a feta podawana jest w postaci plastrów na sałatce. Najlepiej podawać z sosem tzatziki i chlebem pszennym (można też zrobić grzanki). Po zjedzeniu sałatki, soki z warzyw, oliwa i przyprawy są połączone i zostają na dnie, wtedy maczamy tym chlebkiem i jemy… Pycha <3

DSCN1009-1024x765 Kuchnia Grecka pełna aromatu

Składniki na 2 porcje:

  • 2/3 pomidory
  • ogórek zielony
  • pół papryki
  • 2 mniejsze cebule czerwone
  • oliwki – czarne/zielone
  • ser feta (pół kostki)
  • oliwa z oliwek
  • ocet winny
  • oregano
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kroimy pomidory na ćwiartki lub na osiem części.
  2. Ogórka obieramy i kroimy w plasterki.
  3. Oddzielamy gniazdo nasienne z papryki, i kroimy paprykę w cienkie paski.
  4. Cebulę kroimy w piórka.
  5. Do miski dodajemy ogórki, paprykę, pomidora, cebulę, oliwki.
  6. Na wierzch kładziemy fetę pokrojoną w plastry.
  7. Polewamy wszystko oliwą z oliwek, octem, przyprawiamy i jemy! 😉

Przepis na τζατζίκι – sos tzatziki

Składniki:

  • jogurt typu greckiego/ bałkański (musi być gęsty)
  • ogórek zielony
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • ocet winny 
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

  1. Ogórka myjemy i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.
  2. Przeciskamy przez sitko sok z ogórka.
  3. Obieramy czosnek i kroimy ząbki, bardzo drobno.
  4. Do miseczki dodajemy jogurt, ogórka (bez soku) i czosnek.
  5. Przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą i octem.

Greckie faszerowane papryki – Gemista

Składniki:

  • 4 papryki
  • 1 saszetka ryżu
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • 1 pomidor
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Kroimy cebulę w kostkę i smażymy ją tak aby się zeszkliła.
  2.  Dodajemy do cebuli mięso i lekko podsmażamy. 
  3. Dalej dodajemy pokrojonego pomidora, koncentrat, sól i pieprz. 
  4. Na koniec dodajemy natkę pietruszki ( wcześniej pokrojoną). 
  5. Można dodać również przyprawy greckie ( jeśli posiadacie). 
  6. Myjemy papryki i faszerujemy je. 
  7. Wkładamy do piekarnika wcześniej nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 40 minut. 
  8. Pod koniec pieczenia można dodać na wierzch starty ser.

Dla tych, którzy dotrwali do końca, prezentujemy parę podstawowych słówek:

  • Dzień dobry               Καλημέρα
  • Dobry wieczór           Καλησπέρα
  • Dobranoc                  Καληνύχτα
  • Cześć                        Γεια σας          
  • Dziękuję                    Ευχαριστώ
  • Proszę                      Παρακαλώ
  • Jak masz na imię       Πως σε λενε?
  • Mam na imię…          Με λενε…