
Kuchnia Grecka pełna aromatu
Γεια σας!!
A na zdjęciu cudowna Zatoka wraku na Zakynthos, to nie jest zdjęcie z internetu, robiłam je własnymi “ręcyma”. 🙂
Dzisiaj dzień z… Grecją!
Jest moim ulubionym krajem pod względem kulinarnym, towarzyskim, klimatycznym i wielu innych…
Po prostu raj…
Znamy dużo zwyczajów i tradycyjnych dań, bo mój dziadek pochodził z Grecji, więc bywamy tam praktycznie co roku.
Dziadek miał na imię Anastasis. Pochodził z wioski blisko Thessalonik – Vorino. Przyjechał do Polski, poznał naszą babcię i dalej możecie sobie dopowiedzieć. 😉 Jednak Grecy są patriotami i ciągnęło go tak do Grecji, że postanowił wyjechać. Widziałyśmy go raz w życiu. Mimo tak krótkiego czasu, jaki był w Polsce, poznałam go na tyle żeby za nim zatęsknić. Przywiózł naszej rodzinie trochę “ciepła” i będziemy go wspominać do końca życia.
Jest wiele miejsc, które warto zobaczyć i i dań, które warto posmakować będąc w Grecji. Jeśli tam jesteście nie możecie kierować się tylko przewodnikiem i wycieczkami zorganizowanymi. W wioskach lub miastach oddalonych od turystów można lepiej poznać tradycję, kulturę oraz wspaniałych Greków, którzy są otwarci na nowe znajomości.
Najlepszą, a zarazem najgorszą cechą Greków jest to, że kierują się motto: “σιγά, σιγά”, czyli spokojnie, nigdzie się nie spieszą. Każdy może doświadczyć tego będąc w Grecji (np. autobusy spóźniają się o godzinę). Umawiając się na spotkanie musimy wiedzieć, że na przykład godzina 12.30 to dla nich minimum 13.30. 😉
Grecy są bardzo przyjaznym i otwartym narodem, mają wielkie poczucie humoru i za to ich kochamy.
Kuchnia grecka jest prosta, a zarazem przepyszna!! <3
Ciekawostką jest to, że potocznie zwana sałatka grecka jest tak na prawdę sałatką wiejską – χωριάτικη σαλάτα (choriatiki salata), tłumacząc z greckiego na polski . Jednak próbując w Polsce tej sałatki, nie doświadczymy tego samego smaku (zazwyczaj dodawana jest sałata i nie jest doprawiana charakterystycznymi przyprawami).

Przedstawiamy Wam tradycyjną sałatkę wiejską wraz z sosem tzaziki (τζατζίκι) oraz gemista.
Do dzieła!
Przepis na χωριάτικη σαλάτα – sałatkę wiejską
Tradycyjnie, wszystkie warzywa są krojone na duże kawałki, a feta podawana jest w postaci plastrów na sałatce. Najlepiej podawać z sosem tzatziki i chlebem pszennym (można też zrobić grzanki). Po zjedzeniu sałatki, soki z warzyw, oliwa i przyprawy są połączone i zostają na dnie, wtedy maczamy tym chlebkiem i jemy… Pycha <3

Składniki na 2 porcje:
- 2/3 pomidory
- ogórek zielony
- pół papryki
- 2 mniejsze cebule czerwone
- oliwki – czarne/zielone
- ser feta (pół kostki)
- oliwa z oliwek
- ocet winny
- oregano
- pieprz
Przygotowanie:
- Kroimy pomidory na ćwiartki lub na osiem części.
- Ogórka obieramy i kroimy w plasterki.
- Oddzielamy gniazdo nasienne z papryki, i kroimy paprykę w cienkie paski.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Do miski dodajemy ogórki, paprykę, pomidora, cebulę, oliwki.
- Na wierzch kładziemy fetę pokrojoną w plastry.
- Polewamy wszystko oliwą z oliwek, octem, przyprawiamy i jemy! 😉
Przepis na τζατζίκι – sos tzatziki
Składniki:
- jogurt typu greckiego/ bałkański (musi być gęsty)
- ogórek zielony
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- ocet winny
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Ogórka myjemy i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.
- Przeciskamy przez sitko sok z ogórka.
- Obieramy czosnek i kroimy ząbki, bardzo drobno.
- Do miseczki dodajemy jogurt, ogórka (bez soku) i czosnek.
- Przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą i octem.
Greckie faszerowane papryki – Gemista
Składniki:
- 4 papryki
- 1 saszetka ryżu
- 300 g mięsa mielonego
- 1 duża lub 2 małe cebule
- 1 pomidor
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Kroimy cebulę w kostkę i smażymy ją tak aby się zeszkliła.
- Dodajemy do cebuli mięso i lekko podsmażamy.
- Dalej dodajemy pokrojonego pomidora, koncentrat, sól i pieprz.
- Na koniec dodajemy natkę pietruszki ( wcześniej pokrojoną).
- Można dodać również przyprawy greckie ( jeśli posiadacie).
- Myjemy papryki i faszerujemy je.
- Wkładamy do piekarnika wcześniej nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 40 minut.
- Pod koniec pieczenia można dodać na wierzch starty ser.
Dla tych, którzy dotrwali do końca, prezentujemy parę podstawowych słówek:
- Dzień dobry Καλημέρα
- Dobry wieczór Καλησπέρα
- Dobranoc Καληνύχτα
- Cześć Γεια σας
- Dziękuję Ευχαριστώ
- Proszę Παρακαλώ
- Jak masz na imię Πως σε λενε?
- Mam na imię… Με λενε…