Puszyste pancakes z sosem borówkowym
W niedzielę, na Śniadanie Mistrzów zrobiłam puszyste naleśniki z borówkami. Wyszły obłędne!
Do dzieła!
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 1/4 szklanki maślanki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
Sos borówkowy:
- 200 g borówek
- 40 ml wody
- 2 łyżki cukru (zależy, czy borówki są kwaśne czy słodkie)
Przygotowanie:
- Dodajemy do miski wszystkie składniki i mieszamy do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji (jeśli ciasto jest za gęste, możemy dodać odrobinę wody). Ciasto powinno być dosyć gęste. Dla urozmaicenia można dodać borówki do ciasta.
- Rozgrzewam patelnię.
- Zmniejszam ogień do połowy i nakładam chochlą porcję ciasta. Czekamy aż bąble pojawią się, a następnie przekładamy na drugą stronę.
- Zabieramy się za sos. W małym garnku wrzucamy umyte borówki, wodę i cukier.
- Gotujemy na małym ogniu aż uzyskamy konsystencję sosu.
- Polewamy nasze pancakes’y i jemy.
~Moni