Omlet biszkoptowy z serkiem i borówkami z kompotem z rabarbaru
BORÓWKI,  KUCHNIA,  OMLETY,  OWOCE,  PRZEPISY,  ŚNIADANIA

Omlet biszkoptowy z serkiem i borówkami z kompotem z rabarbaru

Jak wiecie, co niedzielę przedstawiamy Wam na facebooku nasze Śniadanie Mistrzów.

Ostatnio padło na omlet biszkoptowy. W smaku delikatny, bardzo przypomina tradycyjny biszkopt. Z dodatkiem borówek i truskaweczek – obłęd! I do tego jeszcze kompot z rabarbaru.

Nic, tylko jeść śniadanka. <3

A więc… Do dzieła!

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • łyżka masła do usmażenia

Przygotowanie:

  1. Oddzielamy żółtka od białek.
  2. Ubijamy białka na sztywną pianę z odrobiną soli.
  3. Dodajemy powoli po 1 żółtku, delikatnie miksujemy.
  4. Przy najwolniejszych obrotach dodać mąkę i tylko chwilę miksujemy – do połączenia składników.
  5. Rozgrzać patelnię z odrobiną masła klarowanego.
  6. Dodać masę na patelnie i na średnim ogniu usmażyć omleta z dwóch stron. Uważać przy przekładaniu na drugą stronę.

Propozycja na nadzienie:

  1. Wymieszaj w misce 3 łyżki serka śmietankowego.
  2. Dodaj trochę jogurtu naturalnego i odrobinę cukru pudru. Ewentualnie można dodać trochę soku z cytryny.
  3. Smarujemy omleta dodajemy borówki i posypujemy cukrem pudrem.

Kompot z rabarbaru – obieramy rabarbar, myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy woda i gotujemy na małym ogniu dosładzając do smaku.

~Moni