Omlet biszkoptowy z serkiem i borówkami z kompotem z rabarbaru
Jak wiecie, co niedzielę przedstawiamy Wam na facebooku nasze Śniadanie Mistrzów.
Ostatnio padło na omlet biszkoptowy. W smaku delikatny, bardzo przypomina tradycyjny biszkopt. Z dodatkiem borówek i truskaweczek – obłęd! I do tego jeszcze kompot z rabarbaru.
Nic, tylko jeść śniadanka. <3
A więc… Do dzieła!
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- łyżka masła do usmażenia
Przygotowanie:
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Ubijamy białka na sztywną pianę z odrobiną soli.
- Dodajemy powoli po 1 żółtku, delikatnie miksujemy.
- Przy najwolniejszych obrotach dodać mąkę i tylko chwilę miksujemy – do połączenia składników.
- Rozgrzać patelnię z odrobiną masła klarowanego.
- Dodać masę na patelnie i na średnim ogniu usmażyć omleta z dwóch stron. Uważać przy przekładaniu na drugą stronę.
Propozycja na nadzienie:
- Wymieszaj w misce 3 łyżki serka śmietankowego.
- Dodaj trochę jogurtu naturalnego i odrobinę cukru pudru. Ewentualnie można dodać trochę soku z cytryny.
- Smarujemy omleta dodajemy borówki i posypujemy cukrem pudrem.
Kompot z rabarbaru – obieramy rabarbar, myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy woda i gotujemy na małym ogniu dosładzając do smaku.
~Moni