Ciasteczkowy Potwór – babeczki z kremem (cupcakes)
Kto ma ochotę na CIASTECZKOWEGO POTWORA?
PRZEPIS
CUKROWE OCZY:
Składniki:
- białko sparzonego jajka
- ok. 2/3 szklanki przesianego cukru pudru (w zależności od masy białka – mniej lub więcej cukru pudru)
- czekolada ciemna
Przygotowanie:
1. Źrenice – rozpuścić czekoladę. Odczekać aż trochę wystygnie – będzie mniej płynna i prościej będzie wyciskać. Na blaszkę rozkładamy papier do pieczenia. Do rękawa cukierniczego z małym otworem wlewamy czekoladę i wyciskamy na papier tak żeby powstały kółka. Wkładamy do lodówki aż zastygną na około 1h.
2. Białka – do masy miksera dodajemy białko i cukier puder i ubijamy. W razie gdyby masa była za rzadka dodać więcej cukru pudru, gdy za gęsta odrobinę białka. Lukier jest gotowy, gdy jest puszysty, śnieżnobiały i swobodnie spada.
3. Wyciskamy rękawem cukierniczym kółka z lukru na papier do pieczenia, a następnie na wierzch od razu kładziemy źrenice z czekolady i lekko przyciskamy. Gotowe oczy wkładamy do lodówki na całą noc do wyschnięcia.
Składniki na muffinki:
(ok. 15 szt.)
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka mleka
100 g masła roztopionego
1 jajko
3 łyżki kakao
Przygotowanie:
1. Do jednej miski przesiać mąkę, dodać proszek, kakao, sól i cukier. Wymieszać suche składniki.
2. Do drugiej miski dodać roztopione masło, jajka, maślankę. Dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki.
3. Połączyć obie miski – do mokrych składników dodać suche. Dopuszczalne są grudki – nawet jest lepiej. Gdy ciasto jest za gęste można dodać więcej maślanki.
4. Ciastem napełniam papilotki.
5. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st, piec ok. 15 – 20 min do tzw. suchego patyczka.
6. Wystudzić muffinki.
CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ
Składniki na około 30 ciastek:
1 szklanka = 250 ml
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- czekolada gorzka lub deserowa
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki zagniatamy (masło, cukier, mąka, proszek do pieczenia i jajko).
2. Pokroić czekoladę i dodać do masy. Wszystko zagnieść.
3. Wkładamy na 10 minut do lodówki.
4. Formuję kulki z ciasta, wykładam na blaszce.
5. Wkładam do wcześniej nagrzanego piekarnika ( 180st.) ciastka na około 10 minut.
6. Wystudzić upieczone ciastka.
KREM MAŚLANY
Składniki:
1 szklanka = 250 ml
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
- 200 g masła
- 2 – 3 szklanki przesianego cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka mleka
- barwnik niebieski
Przygotowanie:
1. Masło ubijać mikserem przez około 5-10 minut do momentu otrzymania puszystej, jasnej masy.
2. Dodać 1 szklankę cukru pudru, na początku powolne obroty, gdy cukier się połączy, zwiększyć obroty i ubijać przez następne kilka minut do uzyskania puszystej masy. Zgarniać szpatułką brzegi masy.
3. Dodać drugą połowę cukru pudru i ubijać przez kolejne kilka minut.
4. Dodać sok z cytryny, mleko i lekko zmiksować. Krem powinien być jednolity. Jeśli krem jest zbyt gęsty – dodać odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki – dodać więcej cukru pudru.
5. Dodać barwnik i lekko zmiksować.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego.
CIASTECZKOWE POTWORY:
1. Muffinki i ciastka muszą być wystudzone.
2. Kroimy ciastka na pół.
3. Wycinamy nożem lekki otwór na szerokość ciastka, wkładamy do dziury ciastko.
4. Wyciskamy krem, kładziemy cukrowe oczy i gotowe!