bułki hamburgerowe z sezamem
KUCHNIA,  PIECZYWO,  PRZEPISY

Idealne bułki hamburgerowe z sezamem

Chcesz zrobić pysznego domowego burgera? Brakuje Ci pieczywa? Ten przepis jest dla Ciebie!

Składniki:

  • niecała szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 8 g świeżyć drożdży lub łyżeczka drożdży instant
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki

Dodatkowo:

  • sezam
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Przygotowanie:

  1. Wymieszać mleko, rozpuszczone masło i cukier. Dodać drożdże. W przypadku drożdży świeżych trzeba przygotować rozczyn drożdżowy – wymieszać drożdże z 0,5 łyżeczką cukru oraz 2 łyżki ciepłego mleka i odstawić na 15-20 minut.
  2. Odstawić na 10 minut.
  3. Dodać jajko, sól i szklankę mąki. Stopniowo dodawać resztę przesianej mąki. 
  4. Wyrabiać ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem.
  5. Odstawić na około 1h do wyrośnięcia – pod przykryciem ściereczki.
  6. Uformować kulki z ciasta. Wyjdzie większych bułek z 8. Przenieść je na blaszkę.
  7. Spłaszczyć kulki i odstawić na 45 minut pod przykryciem.
  8. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  9. Wysmarować bułki wymieszanym żółtkiem z mlekiem, a następnie oprószyć sezamem.
  10. Piec przez około 15 minut.