Quiche z kurczakiem, mozarellą, cebulą i pomidorami
Jeśli nigdy nie robiliście, koniecznie spróbujcie. Jest to rodzaj tarty wytrawnej z masą śmietanowo – jajeczną z różnymi dodatkami. My zrobiłyśmy w wersji włoskiej – z mozarellą, kurczkakiem i pomidorami z dodatkiem świeżej bazylii.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 200 gram masła
- 1/2 łyżeczki soli
Na nadzienie:
- 200 ml śmietany 30% lub 36%
- 3 jajka
- 250 g mozarelli
- sól, pieprz biały
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Dodatkowo:
- pomidory koktajlowe
- 2 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- bazylia świeża
- zioła prowansalskie
- pół cytryny
Przygotowanie:
- Składniki na kruche ciasto – mąkę, sól, cukier, jajka, masło, wyrobić na gładką masę.
- Owinąć w folię i wstawić na minimum 30 minut do lodówki.
- W tym czasie można przygotować nadzienie.
- Wlać śmietankę do miski i lekko ubić z jajkami. Dodać sól, pieprz biały.
- Pokroić mozarellę w paski i dodać do masy. Wstawić do lodówki.
- Pokroić na połowę pomidorki.
- Umyć i oczyścić mięso, pokroić w kostkę.
- Dodać do mięsa przyprawy – zioła prowansalskie, sok z połowy cytryny.
- Usmażyć mięso na rozgrzanej patelni z olejem. Odstawić.
- Na tej samej patelni przesmażyć cebulę pokrojoną w pióra i odstawić.
- Wyjąć z lodówki ciasto.
- Rozwałkować.
- Wysmarować formę olejem i posypać mąką,
- Przełożyć ciasto do formy.
- Po nakłuwać widelcem ciasto i wstawić na 10 minut do lodówki.
- Przykryć papierem do pieczenia i dociążyć grochem/ryżem, co mamy.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
- Wlewamy masę jajeczną razem z mozarellą, usmażonym kurczakiem i pomidorkami.
- Wkładamy do piekarnika na następne 10 minut – aż masa się zetnie.
- Wykładamy ciasto do całkowitego wystygnięcia.
- Dodajemy na wierzch świeżą bazylię i jemy!
Smacznego!
~Moni