Quiche z kurczakiem, mozarellą, cebulą i pomidorami
KUCHNIA,  PRZEPISY,  TARTY

Quiche z kurczakiem, mozarellą, cebulą i pomidorami

Jeśli nigdy nie robiliście, koniecznie spróbujcie. Jest to rodzaj tarty wytrawnej z masą śmietanowo – jajeczną z różnymi dodatkami. My zrobiłyśmy w wersji włoskiej – z mozarellą, kurczkakiem i pomidorami z dodatkiem świeżej bazylii. 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 200 gram masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Na nadzienie:

  • 200 ml śmietany 30% lub 36%
  • 3 jajka
  • 250 g mozarelli
  • sól, pieprz biały
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Dodatkowo:

  • pomidory koktajlowe
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • bazylia świeża
  • zioła prowansalskie
  • pół cytryny

Przygotowanie:

  1. Składniki na kruche ciasto – mąkę, sól, cukier, jajka, masło, wyrobić na gładką masę.
  2. Owinąć w folię i wstawić na minimum 30 minut do lodówki.
  3. W tym czasie można przygotować nadzienie. 
  4. Wlać śmietankę do miski i lekko ubić z jajkami. Dodać sól, pieprz biały.
  5. Pokroić mozarellę w paski i dodać do masy. Wstawić do lodówki.
  6. Pokroić na połowę pomidorki.
  7. Umyć i oczyścić mięso, pokroić w kostkę.
  8. Dodać do mięsa przyprawy – zioła prowansalskie, sok z połowy cytryny.
  9. Usmażyć mięso na rozgrzanej patelni z olejem. Odstawić. 
  10. Na tej samej patelni przesmażyć cebulę pokrojoną w pióra i odstawić.
  11. Wyjąć z lodówki ciasto.
  12. Rozwałkować.
  13. Wysmarować formę olejem i posypać mąką,
  14. Przełożyć ciasto do formy. 
  15. Po nakłuwać widelcem ciasto i wstawić na 10 minut do lodówki. 
  16. Przykryć papierem do pieczenia i dociążyć grochem/ryżem, co mamy.
  17. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
  18. Wlewamy masę jajeczną razem z mozarellą, usmażonym kurczakiem i pomidorkami. 
  19. Wkładamy do piekarnika na następne 10 minut – aż masa się zetnie.
  20. Wykładamy ciasto do całkowitego wystygnięcia.
  21. Dodajemy na wierzch świeżą bazylię i jemy!

Smacznego!

~Moni