sos winegret
KUCHNIA,  PRZEPISY,  SOSY

Sos winegret

Sos winegret, inaczej vinaigrette jest to inaczej francuski, zimny sos do sałatek. Bardzo prosto się go przygotowuje, a nadaje sałacie ciekawy smak oraz go podkreśla. Najważniejsze są proporcje (1:3) octu/soku z cytryny do oliwy. 

Składniki:

  • 1 łyżka octu winnego 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Do miseczki wlać 1 łyżkę octu winnego i szczyptę soli. 
  2. Wymieszać aż sól się rozpuści. 
  3. Dodać 3 łyżki oliwy i wymieszać aż składniki się połączą. Można również dodać trochę musztardy Dijon. Także możemy dodać swoje ulubione zioła, czosnek czy cebulkę drobno posiekaną.
  4. Na koniec dodać świeżo zmielony pieprz.