Chleb bez mąki czystoziarnisty
KUCHNIA,  PIECZYWO,  PRZEPISY,  ŚNIADANIA

Chleb bez mąki czystoziarnisty

Dzień dobry!

Dzisiaj coś baaardzo zdrowego przygotowałyśmy dla Was chleb bez mąki – czystoziarnisty. Posiada wiele cennych składników potrzebnych w codziennej diecie – białko, błonnik, węglowodany, ale również tłuszcze, które pochodzą z ziaren. 

Dostępna w sklepach jest gotowa mieszanka do przygotowania takiego chleba, więc nic nie stoi Wam na drodze, aby przygotować taki chleb.

A więc… Do dzieła!

Składniki:

  • 100 g otrębów owsianych
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 100 g płatków owsianych pełnoziarnistych
  • 100 g pestek dyni
  • 100 g siemię lniane
  • 40 g sezamu
  • 10 g czarnuszki
  • 50 g ziaren orkiszu
  • 5 średnik jajek
  • 150 g maślanki

Przygotowanie:

  1. Masa ziaren/ płatków/ pestek równa się 600 g. Jeśli chcecie zmienić ziarna, nie ma problemu, jednak musicie pamiętać, że suma suchych składników równa się 600 g.
  2. Mieszamy wszystkie suche składniki.
  3. W osobnej misce dodajemy jajka oraz maślankę i rózgą rozbijamy jajka żeby powstała jednolita masa z maślanką.
  4. Dodajemy mokre do suchych i mieszamy.
  5. Foremkę małą około długości 20 cm smarujemy masłem/ olejem i posypujemy mąką pszenną lub bezglutenową.
  6. Wlewamy masę do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 1 godzinę.
  7. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego!

Nam najlepiej smakuje z masłem. <3 

A Wam?

Czekamy na Wasze komentarze, z czym najlepiej Wam smakuje chleb czystoziarnisty.