
Chleb bez mąki czystoziarnisty
Dzień dobry!
Dzisiaj coś baaardzo zdrowego przygotowałyśmy dla Was chleb bez mąki – czystoziarnisty. Posiada wiele cennych składników potrzebnych w codziennej diecie – białko, błonnik, węglowodany, ale również tłuszcze, które pochodzą z ziaren.
Dostępna w sklepach jest gotowa mieszanka do przygotowania takiego chleba, więc nic nie stoi Wam na drodze, aby przygotować taki chleb.
A więc… Do dzieła!
Składniki:
- 100 g otrębów owsianych
- 100 g ziaren słonecznika
- 100 g płatków owsianych pełnoziarnistych
- 100 g pestek dyni
- 100 g siemię lniane
- 40 g sezamu
- 10 g czarnuszki
- 50 g ziaren orkiszu
- 5 średnik jajek
- 150 g maślanki
Przygotowanie:
- Masa ziaren/ płatków/ pestek równa się 600 g. Jeśli chcecie zmienić ziarna, nie ma problemu, jednak musicie pamiętać, że suma suchych składników równa się 600 g.
- Mieszamy wszystkie suche składniki.
- W osobnej misce dodajemy jajka oraz maślankę i rózgą rozbijamy jajka żeby powstała jednolita masa z maślanką.
- Dodajemy mokre do suchych i mieszamy.
- Foremkę małą około długości 20 cm smarujemy masłem/ olejem i posypujemy mąką pszenną lub bezglutenową.
- Wlewamy masę do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 1 godzinę.
- Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego!
Nam najlepiej smakuje z masłem. <3
A Wam?
Czekamy na Wasze komentarze, z czym najlepiej Wam smakuje chleb czystoziarnisty.