Placki z cukinii z sosem pomidorowym oraz puree z ziemniaka - Moni i Masterchef
KUCHNIA,  OBIADY,  PRZEPISY

Placki z cukinii z sosem pomidorowym oraz puree z ziemniaka – Moni i Masterchef

Witamy!

Jak pewnie część z Was z wie, że w tym roku brałam udział w Masterchefie i doszłam do 25 najlepszych kucharzy amatorów w Polsce. Wkrótce pojawi się post, w którym opowiemy Wam ze szczegółami tę przygodę.

W 40 w pierwszej konkurencji robiliśmy majonez, a w drugiej mieliśmy do dyspozycji:

  • 1 ziemniaka, 1 cukinię, 1 pomidora, boczek

Żeby wykorzystać wszystkie składniki wpadłam na pomysł żeby zrobić placki z cukinii z puree ziemniaczanym i sosem pomidorowym.

Zgadnijcie czego nie można robić z puree… Na pewno NIE ubijać mikserem, to się kończy bardzo źle, już wiem z własnego doświadczenia – właśnie tak odpadłam z programu. Ziemniaki mnie zmiażdżyły. Głupota, ale co zrobić. Już nie było blenderów, dlatego tak wyszło. 

Jednak oprócz nieszczęsnego puree znalazły się placki z cukinii, które były smaczne. 🙂 

Tutaj link do filmiku.

Dlatego postanowiłam w domu jeszcze raz spróbowałam zrobić i wyszło wszystko pysznie

A więc… Do dzieła!

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 jajko
  • około 4 łyżki mąki
  • 1 ziemniak
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 1 pomidor
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  1. Na początku wstawiamy obrane, pokrojone ziemniaki w kostkę do zimnej, osolonej wody i gotujemy aż zmiękną.
  2. W tym czasie całą cukinię (końce odkrajamy) trzemy na tarce o większych oczkach – razem ze skórą. 
  3. Solimy, zostawiamy na 5 minut i odciskamy nadmiar wody.
  4. Dodajemy jajko, mąkę, przyprawy i mieszamy łyżką.
  5. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy z obu stron do zrumienienia. Odkładamy na ręcznik papierowy.
  6. Gdy ziemniak jest już miękki, odcedzamy wodę i stawiamy na chwilę garnek na ogniu na chwilę – w ten sposób usuniemy wodę która jeszcze została, pamiętajcie żeby mieszać.
  7. Blendujemy z masłem lub najlepiej przepuścić przez praskę lub widelcem rozgnieść na puree, doprawiamy solą, gałką i białym pieprzem.
  8. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pomidora pokrojonego w małe kawałki. Dudimy przez chwilę do uzyskania sosu. 
  9. Przecieramy przez sitko i jeśli jest jeszcze za rzadki, stawiamy z powrotem na ogniu i odparowujemy nadmiar wody.
  10. Podajemy placki z sosem i puree.

Smacznego! 🙂

A już niedługo relacja z Masterchefa, nie możecie się doczekać?

A jakie Wy popełniliście kulinarne wpadki? 

Czekam na odpowiedź w komentarzu.

~Moni