Lemoniada rabarbarowa
Dzień dobry!
Lubicie robić lemoniady?
Jeśli tak, to proponuję zrobić lemoniadę rabarbarową. W końcu zaczął się sezon na to warzywo. Tak, rabarbar to warzywo. Wiedzieliście?
Przepis:
- 600 g pokrojonego w kostkę rabarbaru (około 1 kg z liściami na górnej części, nie obierać, czym bardziej czerwone łodygi, tym słodszy rabarbar)
- 5 cytryn + 1
- 200 g cukru
- 300 ml + 2 l wody
- świeża mięta
Przygotowanie:
1. Do garnka wkładamy pokrojony rabarbar. Zalewamy około 300 ml wody.
2. Wyciskamy sok z cytryn, wlewamy do garnka.
3. Gotujemy przez około 10/15’, aż rabarbar się rozpadnie.
4. Przelewamy przez sito.
5. Czas na dosłodzenie – nie wsypujcie od razu wszystkiego, bo może wolicie bardziej kwaśny.
6. Studzimy.
7. Wlewamy około 2 litry wody niegazowanej. Na koniec dodajemy miętę i plasterki z jednej cytryny.
Smacznego! 😄