fuerteventura
KUCHNIA,  PRZEPISY,  SOSY

Wyspy Kanaryjskie – jaka jest kuchnia?

Kanaryjskie jedzenie jest mieszanką wpływów hiszpańskich, ale także południoamerykańskie, z racji emigracji z krajów Ameryki Południowej, a także Środkowej.  Dania są proste w przygotowaniu i są naprawdę wyśmienite!!

Bazują na dostępnych na wyspie produktach, takich jak, świeże ryby, owoce morza, mięsa z królika czy kozy, warzywach czy owocach. Wybór ryb jest naprawdę ogromny, ponieważ w Atlantyku pływa wiele ryb, które są łatwo dostępne na lokalnych straganach.

Najpopularniejszą rybą na Wyspach są lokalne sardynki czy morena. Najczęściej są podawane z dużą ilością ziół i czosnku. Małe, marszczone ziemniaki są również bardzo popularne, tzw. papas arrugadas. Podawane są jako dodatek lub głowne danie. Takie ziemniaki w skórce gotuje się w mocno osolonej wodzie, tak aby wypłynęły na powierzchnię i podaje się z sosem mojo, który podawany jest prawie do wszystkiego i składa się z dużej ilości tymianku, kolendry, czosnku, czerwonej papryki i innych aromatycznych przypraw. Występuje w dwóch wersjach – verde lub rojo, czyli zielony albo czerwony. 

Tapas są to po prostu przystawki, podawane przed daniem głównym. Popularną przystawką serwowaną w kuchni jest kiełbasa suszona chorizo, robiona z wieprzowiny czy Jamon serrano, czyli surowa, wędzona szynka, ale także różne odmiany koziego sera.

Oczywiście trzeba czymś popić 😉 Podaje się do obiadu najczęściej wino lub piwo, ale popularnym napojem jest sangria, produkowana z wina z dodatkiem owoców, lodu i innych trunków.

Tradycyjnym deserem podawanym na Wyspach jest flan, delikatny krem karmelowy czy banany na gorąco, zapiekane w cieście. W swoim wyglądzie banany kompletnie odbiegają od tych u nas w sklepach. Na Kanarach są bardzo małe z czarnymi plamkami, ale za to bardzo słodkie. Ciekawostką jest to, że uprawa bananów na Wyspach stanowi 30% wszystkich upraw.

DSCN0937-1024x768 Wyspy Kanaryjskie - jaka jest kuchnia?

A teraz przepis na sos mojo verde i picon z ziemniakami

Składniki na sos mojo verde:

  • 1 papryka zielona
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu winnego z białego wina
  • pół łyżeczki mielonego kminu
  • pęczek świeżej kolendry (ewentualnie może być pietruszka świeża)
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Umyć i oczyścić paprykę. Pokroić na mniejsze części.
  2. W blenderze zmiksować paprykę, czosnek i kolendrę.
  3. Dodać resztę składników – ocet winny, kminu, soli, pieprz i oliwę z oliwek
  4. Wszystko zmieksować na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiego sosu. 

Składniki na sos mojo picon:

  • 1 papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu winnego z czerwonego wina
  • pół łyżeczki kminu
  • papryczka chili
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek oliwy z oliwy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne

Przygotowanie:

  1. Umyć i oczyścić paprykę. Pokroić na mniejsze części.
  2. W blenderze zmiksować paprykę, czosnek i chili.
  3. Dodać resztę składników – ocet winny, kmin, sól, pieprz, pieprz cayenne i oliwę z oliwek.
  4. Wszystko zmiksować na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiego sosu. 

Składniki na ziemniaki marszczone:

  • 1 kg ziemniaków, gdy jest sezon – to młode
  • filiżanka soli
  • woda

Przygotowanie:

  1. Umyć dokładnie ziemniaki.
  2. Do średniego garnka włożyć ziemniaki i zalać wodą – woda nie ma przekraczać końca ziemniaków.
  3. Wsypać sól.
  4. Zagotować wodę.
  5. Zmniejszyć ogień na średni i gotować około 25 minut. Tak żeby były miękkie.
  6. Wylać wodę, ale zostawić odrobinę.
  7. Na średnim ogniu zostawić ziemniaki i potrząsać je. Sól musi się skrystalizować.
  8. Wyłączyć kuchenkę i zostawić w garnku ziemniaki na 10 minut po przykryciem papieru do pieczenia.

Podawać z sosami.

Smacznego!