Wyspy Kanaryjskie – jaka jest kuchnia?
Kanaryjskie jedzenie jest mieszanką wpływów hiszpańskich, ale także południoamerykańskie, z racji emigracji z krajów Ameryki Południowej, a także Środkowej. Dania są proste w przygotowaniu i są naprawdę wyśmienite!!
Bazują na dostępnych na wyspie produktach, takich jak, świeże ryby, owoce morza, mięsa z królika czy kozy, warzywach czy owocach. Wybór ryb jest naprawdę ogromny, ponieważ w Atlantyku pływa wiele ryb, które są łatwo dostępne na lokalnych straganach.
Najpopularniejszą rybą na Wyspach są lokalne sardynki czy morena. Najczęściej są podawane z dużą ilością ziół i czosnku. Małe, marszczone ziemniaki są również bardzo popularne, tzw. papas arrugadas. Podawane są jako dodatek lub głowne danie. Takie ziemniaki w skórce gotuje się w mocno osolonej wodzie, tak aby wypłynęły na powierzchnię i podaje się z sosem mojo, który podawany jest prawie do wszystkiego i składa się z dużej ilości tymianku, kolendry, czosnku, czerwonej papryki i innych aromatycznych przypraw. Występuje w dwóch wersjach – verde lub rojo, czyli zielony albo czerwony.
Tapas są to po prostu przystawki, podawane przed daniem głównym. Popularną przystawką serwowaną w kuchni jest kiełbasa suszona chorizo, robiona z wieprzowiny czy Jamon serrano, czyli surowa, wędzona szynka, ale także różne odmiany koziego sera.
Oczywiście trzeba czymś popić 😉 Podaje się do obiadu najczęściej wino lub piwo, ale popularnym napojem jest sangria, produkowana z wina z dodatkiem owoców, lodu i innych trunków.
Tradycyjnym deserem podawanym na Wyspach jest flan, delikatny krem karmelowy czy banany na gorąco, zapiekane w cieście. W swoim wyglądzie banany kompletnie odbiegają od tych u nas w sklepach. Na Kanarach są bardzo małe z czarnymi plamkami, ale za to bardzo słodkie. Ciekawostką jest to, że uprawa bananów na Wyspach stanowi 30% wszystkich upraw.
A teraz przepis na sos mojo verde i picon z ziemniakami
Składniki na sos mojo verde:
- 1 papryka zielona
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki octu winnego z białego wina
- pół łyżeczki mielonego kminu
- pęczek świeżej kolendry (ewentualnie może być pietruszka świeża)
- sól
- pieprz
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Umyć i oczyścić paprykę. Pokroić na mniejsze części.
- W blenderze zmiksować paprykę, czosnek i kolendrę.
- Dodać resztę składników – ocet winny, kminu, soli, pieprz i oliwę z oliwek
- Wszystko zmieksować na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiego sosu.
Składniki na sos mojo picon:
- 1 papryka czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki octu winnego z czerwonego wina
- pół łyżeczki kminu
- papryczka chili
- sól
- pieprz
- 5 łyżek oliwy z oliwy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
Przygotowanie:
- Umyć i oczyścić paprykę. Pokroić na mniejsze części.
- W blenderze zmiksować paprykę, czosnek i chili.
- Dodać resztę składników – ocet winny, kmin, sól, pieprz, pieprz cayenne i oliwę z oliwek.
- Wszystko zmiksować na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiego sosu.
Składniki na ziemniaki marszczone:
- 1 kg ziemniaków, gdy jest sezon – to młode
- filiżanka soli
- woda
Przygotowanie:
- Umyć dokładnie ziemniaki.
- Do średniego garnka włożyć ziemniaki i zalać wodą – woda nie ma przekraczać końca ziemniaków.
- Wsypać sól.
- Zagotować wodę.
- Zmniejszyć ogień na średni i gotować około 25 minut. Tak żeby były miękkie.
- Wylać wodę, ale zostawić odrobinę.
- Na średnim ogniu zostawić ziemniaki i potrząsać je. Sól musi się skrystalizować.
- Wyłączyć kuchenkę i zostawić w garnku ziemniaki na 10 minut po przykryciem papieru do pieczenia.
Podawać z sosami.
Smacznego!