Pierś z kurczaka zapieczoną z mozarellą w sosie pomidorowym z pieczarkami i domowym makaronem tagliatelle
Obiad podano!
Dzisiaj pierś z kurczaka zapieczoną z mozarellą w sosie pomidorowym z pieczarkami i domowym makaronem tagliatelle. Kto się skusi?
Przepis:
- 2 średnie piersi z kurczaka
- 6 pieczarek
- mozarella
- 2 ząbki czosnku
- 300 g przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki oliwy
- świeża bazylia
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżeczki oregano, 2 łyżeczki bazylii, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki ostrej
Na makaron:
- 400 g mąki pszennej
- 4 jaja
- ewentualnie trochę wody, gdy ciasto będzie za twarde
Przygotowanie:
- Kroimy drobno czosnek. Piersi nacieramy oregano, pieprzem, solą, paprykami, czosnkiem, oliwą.
- Odstawiamy na 20 – 30′, aby się zamarynowało.
- Rozgrzewamy patelnię z olejem. Smażymy piersi z jednej strony 3/4′, po czym przewracamy smażymy 2′, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy kolejne 2′.
- Dodajemy przecier, dusimy pod przykryciem przez 5′, przewracamy i dusimy przez następne 2′.
- Przyprawiamy bazylią, pieprzem solą sos.
- Kładziemy po plasterku mozarelli, i dusimy przez 2′.
- Na koniec dodajemy posiekaną, świeżą bazylię.
Makaron:
- Przesiewamy mąkę, dodajemy jaja i sól. Zagniatamy rękoma lub mikserem z hakiem – do momentu, gdy ciasto będzie miękkie i elastyczne. Gdy ciasto będzie za twarde, dodajemy trochę cieplej wody.
- Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30′, aby odpoczęło.
- Na stolnicę wysypujemy trochę mąki. Rozwałkowujemy ciasto, podzieliłam na pół, aby lepiej się wałkowało na bardzo cienko.
- Wykrajamy wzdłuż nożem paski na makaron. Zostawiamy na stolnicy.
- Zagotowujemy wodę z solą. Do gorącej wody wkładamy partiami makaron. Gotujemy kilka minut, do miękkości.
- Możemy na koniec zgrillować swoje ulubione warzywa czy pomidorki koktajlowe.
Smacznego!