Jogurtowe muffiny z owocami
KUCHNIA,  MUFFINKI I BABECZKI,  OWOCE,  PRZEPISY,  Z OWOCAMI

Jogurtowe muffiny z owocami

A dzisiaj pora na coś słodkiego! Szybkie muffiny jogurtowe z Twoim ulubionym owocem w środku. 

A więc… Do dzieła!

Składniki:

1 szklanka = 250 ml

  • 2 szklanki mąki typ 500
  • 2 jajka 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • owoce – truskawki/ brzoskwinie/ maliny itp.

Przygotowanie:

  1. Do jednej miski przesiać mąkę, dodać proszek, sól i cukier. 
  2. Wymieszać suche składniki razem.
  3. Do drugiej miski dodać olej/ roztopione masło,  jajko, jogurt. 
  4. Dokładnie wymieszać mokre składniki.
  5. Połączyć obie miski – do mokrych składników dodać suche. Dopuszczalne są grudki – nawet jest lepiej. 
  6. Do formy do muffinek włożyć papierowe papilotki.
  7. Nakładać ciasto do 3/4 papilotek.
  8. Do każdej babeczki włożyć do środka po 1 owocu.
  9. Włożyć muffinki do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut.
  10. Oprószyć cukrem pudrem lub przygotować swój ulubiony krem.

Smacznego!

Jaki przepis chcielibyście zobaczyć na blogu? Coś fit czy wręcz przeciwnie?

Napisz w komentarzu.