
Jogurtowe muffiny z owocami
A dzisiaj pora na coś słodkiego! Szybkie muffiny jogurtowe z Twoim ulubionym owocem w środku.
A więc… Do dzieła!
Składniki:
1 szklanka = 250 ml
- 2 szklanki mąki typ 500
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła
- 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- owoce – truskawki/ brzoskwinie/ maliny itp.
Przygotowanie:
- Do jednej miski przesiać mąkę, dodać proszek, sól i cukier.
- Wymieszać suche składniki razem.
- Do drugiej miski dodać olej/ roztopione masło, jajko, jogurt.
- Dokładnie wymieszać mokre składniki.
- Połączyć obie miski – do mokrych składników dodać suche. Dopuszczalne są grudki – nawet jest lepiej.
- Do formy do muffinek włożyć papierowe papilotki.
- Nakładać ciasto do 3/4 papilotek.
- Do każdej babeczki włożyć do środka po 1 owocu.
- Włożyć muffinki do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut.
- Oprószyć cukrem pudrem lub przygotować swój ulubiony krem.
Smacznego!
Jaki przepis chcielibyście zobaczyć na blogu? Coś fit czy wręcz przeciwnie?
Napisz w komentarzu.