Kasza manna z sosem truskawkowym
Dzień dobry!
Nie wiem jak u Was, ale w Gdyni niestety zrobiło się chłodniej. Oby nie na długo.
Dzisiaj u mnie na śniadanie kasza manna z sosem truskawkowym.
Truskawek nigdy za wiele.
Przepis na 1 porcję:
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 260 g truskawek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Kasza manna:
1. 1/4 szklanki odlać i wymieszać dokładnie z kaszą manną. 3/4 szklanki mleka zagotować.
2. Zmniejszyć ogień. Do gotującego się mleka powoli wlewać wymieszane mleko z kaszą manną oraz dodać cukier.
3. Gotować przez około 4 minuty do zgęstnienia. Wlewamy do miski.
Sos truskawkowy:
1. 200 g truskawek zmiksować blenderem. 60 g pokroić w małe kawałki.
2. Do małego garnka umieścić zblendowane truskawki, dodać cukier. Gotować przez około 3-4 minuty.
3. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody.
4. Wlewać powoli do gotujących się truskawek. Gotować przez około 1 minutę, a następnie dodać pokrojone truskawki.
5. Polewamy kaszę i jemy. 🙂
Kaszę manną można na ciepło, ale też na zimno pałaszować.
Miłego dnia!