Tarta brzoskwiniowa z masą waniliową
Ostatnio zrobiłam tartę brzoskwiniową – zniknęła w oka mgnieniu. 😉 Dobrze że mamy taką dużą rodzinę bo nie wyobrażam sobie tego wszystkiego jeść sama.
Pierwszy raz robiłam taką tartę z zapiekanym kremem i wyszła dobrze. Idealnie nadaje się do wszystkich owoców. Chyba najbardziej do tych “kwaskowatych”.
Do dzieła!
Składniki:
Kruche ciasto:
- 1 szklanka i 3 łyżki mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Masa waniliowa:
- 200 ml mleka
- 2 żółtka
- 1 kopiasta łyżka cukru
- laska wanilii
- 2 łyżeczki mąki pszennej lub ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- pokrojone brzoskwinie z puszki lub świeże (jeśli są słodkie i soczyste)
- cukier puder
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na kruchy spód zagnieć. Pamiętaj aby przesiać mąkę oraz aby masło było zimne. 😉
- Uformuj kulę i włóż do lodówki na około 30 minut.
- W tym czasie przygotuj masę waniliową. Wszystkie składniki wymieszaj trzepaczką lub mikserem.
- Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem (masłem bądź olejem) i oprósz mąką pszenną lub bułką tartą.
- Rozwałkuj ciasto i wyłóż na przygotowaną formę.
- Po nakłuwaj widelcem ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 15-20 minut. Spód musi być lekko zrumieniony.
- Następnie wyłóż formę z ciastem i wylej odrobinę masy waniliowej.
- Porozkładaj brzoskwinie i zalej resztą masy.
- Włóż do piekarnika na dalsze około 30 minut w temperaturze 150 stopni. Jeśli masa będzie za bardzo się przypiekać rozłóż folię aluminiową lub papier do pieczenia na ciasto.
- Wyłóż ciasto i ostudź.
- Oprósz ciasto cukrem pudrem i ciesz się pysznością tej tarty. ;p
~Moni