Tarta brzoskwiniowa z masą waniliową
BRZOSKWINIE,  CIASTA,  KUCHNIA,  OWOCE,  PRZEPISY,  TARTY,  Z OWOCAMI

Tarta brzoskwiniowa z masą waniliową

Ostatnio zrobiłam tartę brzoskwiniową – zniknęła w oka mgnieniu. 😉 Dobrze że mamy taką dużą rodzinę bo nie wyobrażam sobie tego wszystkiego jeść sama.

Pierwszy raz robiłam taką tartę z zapiekanym kremem i wyszła dobrze. Idealnie nadaje się do wszystkich owoców. Chyba najbardziej do tych “kwaskowatych”. 

Do dzieła!

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 1 szklanka i 3 łyżki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Masa waniliowa:

  • 200 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 kopiasta łyżka cukru
  • laska wanilii
  • 2 łyżeczki mąki pszennej lub ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • pokrojone brzoskwinie z puszki lub świeże (jeśli są słodkie i soczyste)
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na kruchy spód zagnieć. Pamiętaj aby przesiać mąkę oraz aby masło było zimne. 😉
  2. Uformuj kulę i włóż do lodówki na około 30 minut.
  3. W tym czasie przygotuj masę waniliową. Wszystkie składniki wymieszaj trzepaczką lub mikserem.
  4. Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem (masłem bądź olejem) i oprósz mąką pszenną lub bułką tartą.
  5. Rozwałkuj ciasto i wyłóż na przygotowaną formę.
  6. Po nakłuwaj widelcem ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 15-20 minut. Spód musi być lekko zrumieniony.
  7. Następnie wyłóż formę z ciastem i wylej odrobinę masy waniliowej. 
  8.  Porozkładaj brzoskwinie i zalej resztą masy. 
  9. Włóż do piekarnika na dalsze około 30 minut w temperaturze 150 stopni. Jeśli masa będzie za bardzo się przypiekać rozłóż folię aluminiową lub papier do pieczenia na ciasto.
  10. Wyłóż ciasto i ostudź.
  11. Oprósz ciasto cukrem pudrem i ciesz się pysznością tej tarty. ;p
DSCN1200-1024x975 Tarta brzoskwiniowa z masą waniliową

~Moni