Roladka wieprzowa nadziana suszonymi śliwkami z sosem śliwkowo - winnym z puree ziemniaczanym
KUCHNIA,  OBIADY,  PRZEPISY

Roladka wieprzowa nadziana suszonymi śliwkami z sosem śliwkowo – winnym z puree ziemniaczanym

W sobotę jedziemy do Warszawy na Food Blogger Fest V

Zapowiada się ciekawie. Między innymi będą organizowane warsztaty kulinarne i fotograficzne, ale tylko 15 osób może brać w nich udział. Żeby się dostać trzeba było przesłać przepis na “Bakalie nieoczywiste” i zrobić zdjęcie potrawy karnawałowej. 

Całą niedzielę spędziłyśmy w kuchni, ale opłacało się! Będziemy brać udział w obu warsztatach! I to jest nasza propozycja. 😉

Do dzieła!

Składniki na jedną porcję:

1 kawałek schabu wieprzowego

Nadzienie:

  • 2 śliwki suszone
  • pół łyżeczki estragonu
  • 1/2  łyżeczki masła
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 1/2 łyżeczki skórki pomarańczy
  • 1 łyżeczka soku z pomarańczy  

Sos:

  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 suszone śliwki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy
  • 1łyżka soku z pomarańczy

Puree ziemniaczane:

  • 2 ziemniaki
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz biały

Przygotowanie:

  1.  Nastawić piekarnik do 150 sto
  2. Umyć i osuszyć kawałek mięsa. 
  3. Położyć folię spożywczą na mięsie i roztłuc tłuczkiem cienko. Z dwóch stron przyprawić solą i pieprzem. 
  4. Składniki na nadzienie wymieszać, a następnie nasmarować mięso i położyć 2 śliwki. Zwinąć w roladę i zawiązać nitką lub wykałaczkami. 
  5. Rozgrzać głęboką patelnię z odrobiną oleju, ząbkiem czosnku i gałązką rozmarynu. Przesmażyć ze wszystkich stron roladkę. Zdjąć z patelni. Wyjąć rozmaryn i czosnek. Przesmażyć cebulę. Dodać wino, śliwki, skórkę z pomarańczy, sok. Włożyć z powrotem roladkę i dusić pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie.
  6. Obrać ziemniaki. Zalać zimną wodą, dodać pół łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. 
  7. Od razu odcedzić wodę. Postawić jeszcze raz na słabym ogniu tak żeby woda całkowicie odparowała z garnka. Zdjąć i włączyć blender i zblendować ziemniaki z odrobiną gorącego mleka. Gdy wchłoną mleko, dodać masło i blendować dalej. Na zmianę powtarzać czynność. 
  8. Doprawić pieprzem i solą. Można użyć też gałki muszkatołowej.

Smacznego! 🙂