Roladka wieprzowa nadziana suszonymi śliwkami z sosem śliwkowo – winnym z puree ziemniaczanym
W sobotę jedziemy do Warszawy na Food Blogger Fest V!
Zapowiada się ciekawie. Między innymi będą organizowane warsztaty kulinarne i fotograficzne, ale tylko 15 osób może brać w nich udział. Żeby się dostać trzeba było przesłać przepis na “Bakalie nieoczywiste” i zrobić zdjęcie potrawy karnawałowej.
Całą niedzielę spędziłyśmy w kuchni, ale opłacało się! Będziemy brać udział w obu warsztatach! I to jest nasza propozycja. 😉
Do dzieła!
Składniki na jedną porcję:
1 kawałek schabu wieprzowego
Nadzienie:
- 2 śliwki suszone
- pół łyżeczki estragonu
- 1/2 łyżeczki masła
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- 1/2 łyżeczki skórki pomarańczy
- 1 łyżeczka soku z pomarańczy
Sos:
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 4 suszone śliwki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy
- 1łyżka soku z pomarańczy
Puree ziemniaczane:
- 2 ziemniaki
- 50 ml mleka
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz biały
Przygotowanie:
- Nastawić piekarnik do 150 sto
- Umyć i osuszyć kawałek mięsa.
- Położyć folię spożywczą na mięsie i roztłuc tłuczkiem cienko. Z dwóch stron przyprawić solą i pieprzem.
- Składniki na nadzienie wymieszać, a następnie nasmarować mięso i położyć 2 śliwki. Zwinąć w roladę i zawiązać nitką lub wykałaczkami.
- Rozgrzać głęboką patelnię z odrobiną oleju, ząbkiem czosnku i gałązką rozmarynu. Przesmażyć ze wszystkich stron roladkę. Zdjąć z patelni. Wyjąć rozmaryn i czosnek. Przesmażyć cebulę. Dodać wino, śliwki, skórkę z pomarańczy, sok. Włożyć z powrotem roladkę i dusić pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie.
- Obrać ziemniaki. Zalać zimną wodą, dodać pół łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości.
- Od razu odcedzić wodę. Postawić jeszcze raz na słabym ogniu tak żeby woda całkowicie odparowała z garnka. Zdjąć i włączyć blender i zblendować ziemniaki z odrobiną gorącego mleka. Gdy wchłoną mleko, dodać masło i blendować dalej. Na zmianę powtarzać czynność.
- Doprawić pieprzem i solą. Można użyć też gałki muszkatołowej.
Smacznego! 🙂