
Puszyste, delikatne pancakes’y z kawałkami deserowej czekolady z truskawkami
Dzień dobry!
Wiecie jaki dzisiaj jest dzień? DZIEŃ CZEKOLADY!
W taki dzień to nawet śniadanie musi być chociażby z odrobiną czekolady. Puszyste, delikatne pancakes’y z kawałkami deserowej czekolady z truskawkami… Obłęd. Pamiętajcie, dzień bez czekolady, to dzień stracony – kto się zgadza?
Przepis na 4 sztuki:
- 30 g mleka
- 1 łyżeczka roztopionego masła
- 2 duże jaja ( osobno żółtka, białka)
- 20 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g mąki pszennej
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 4 kostki czekolady
Przygotowanie:
1. Mieszamy rózgą mleko, roztopione masło, żółtka.
2. W osobnej misce przesiewamy przez sito mąki z proszkiem, mieszamy.
3. Do miski z mokrymi składnikami dodajemy suche i mieszamy do połączenia.
4. Ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier.
5. Delikatnie dodajemy ubite białka i delikatnie od spodu mieszamy łyżką masę.
6. Na nieprzywierającej patelni smażymy naleśniki na bardzo niskiej mocy(ustawiłam 4/9, jeśli macie indukcyjną) przez 5 minut pod przykryciem, następnie na wierzch dodajemy trochę masy i odwracamy i jeszcze smażymy przez 5 minut.
Smacznego!