Puszyste, delikatne pancakes’y z kawałkami deserowej czekolady z truskawkami
CZEKOLADA,  KUCHNIA,  NALEŚNIKI, PANCAKES, PLACKI,  OWOCE,  PRZEPISY,  TRUSKAWKI

Puszyste, delikatne pancakes’y z kawałkami deserowej czekolady z truskawkami

Dzień dobry!
Wiecie jaki dzisiaj jest dzień? DZIEŃ CZEKOLADY! 
W taki dzień to nawet śniadanie musi być chociażby z odrobiną czekolady.  Puszyste, delikatne pancakes’y z kawałkami deserowej czekolady z truskawkami… Obłęd. Pamiętajcie, dzień bez czekolady, to dzień stracony – kto się zgadza? 

Przepis na 4 sztuki:

  • 30 g mleka
  • 1 łyżeczka roztopionego masła
  • 2 duże jaja ( osobno żółtka, białka)
  • 20 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g mąki pszennej
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 4 kostki czekolady

Przygotowanie:

1. Mieszamy rózgą mleko, roztopione masło, żółtka.
2. W osobnej misce przesiewamy przez sito mąki z proszkiem, mieszamy.
3. Do miski z mokrymi składnikami dodajemy suche i mieszamy do połączenia.
4. Ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier.
5. Delikatnie dodajemy ubite białka i delikatnie od spodu mieszamy łyżką masę.
6. Na nieprzywierającej patelni smażymy naleśniki na bardzo niskiej mocy(ustawiłam 4/9, jeśli macie indukcyjną) przez 5 minut pod przykryciem, następnie na wierzch dodajemy trochę masy i odwracamy i jeszcze smażymy przez 5 minut.

Smacznego!