Pijana zupa krem z dyni z dodatkiem marchwi, ziemniaka, imbiru, chilli z pestkami dyni
KUCHNIA,  OBIADY,  PRZEPISY,  ZUPY

Pijana zupa krem z dyni z dodatkiem marchwi, ziemniaka, imbiru, chilli z pestkami dyni

Pewnie myślicie – czemu pijana?!

Odpowiedź jest bardzo prosta. Moni podkręciła smak zupy białym winem wytrawnym. Wyszło przepysznie i do tego bardzo zdrowo i rozgrzewająco. 

Tak dla przypomnienia, alkohol z wina wyparowuje, a zostaje sam aromat. 🙂 Kto ciekawy, niech sprawdzi naszą wersję.

A więc… Do dzieła!

Składniki:

na około 2 – 3 porcje

  • około 600 g dyni
  • 1 marchew
  • 1 ziemniak
  • 200 ml wina wytrawnego białego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • pestki dyni
  • jogurt gęsty naturalny
  • chilli
  • kawałek imbiru
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Kroimy dynię w większą kostkę, marchew i ziemniaka oraz cebulę w drobną kostkę i czosnek.
  2. Rozgrzewamy garnek z odrobiną oleju i przesmażamy cebulę z czosnkiem.
  3. Dodajemy dynię, ziemniaka i marchew. Smażymy przez około 2 – 3 minuty.
  4. Zalewamy winem i bulionem. Dodajemy 1 łyżkę startego imbiru.
  5. Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut.
  6. W tym czasie uprażymy pestki dyni na suchej patelni.
  7. Doprawiamy solą, pieprzem. 
  8. Gdy nasze warzywa zmiękną, to pora na blendowanie.
  9. Blendujemy aż uzyskamy gładką konsystencję.
  10. Podajemy razem z pestkami i jogurtem naturalnym oraz posypujemy przyprawą chilli.

Smacznego! 

Wielkimi krokami nadchodzi listopad…

Macie jakieś własne sposoby na rozgrzewające dania?

Czekamy na Twoją odpowiedź w komentarzu.