
Pijana zupa krem z dyni z dodatkiem marchwi, ziemniaka, imbiru, chilli z pestkami dyni
Pewnie myślicie – czemu pijana?!
Odpowiedź jest bardzo prosta. Moni podkręciła smak zupy białym winem wytrawnym. Wyszło przepysznie i do tego bardzo zdrowo i rozgrzewająco.
Tak dla przypomnienia, alkohol z wina wyparowuje, a zostaje sam aromat. 🙂 Kto ciekawy, niech sprawdzi naszą wersję.
A więc… Do dzieła!
Składniki:
na około 2 – 3 porcje
- około 600 g dyni
- 1 marchew
- 1 ziemniak
- 200 ml wina wytrawnego białego
- 200 ml bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- pestki dyni
- jogurt gęsty naturalny
- chilli
- kawałek imbiru
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Kroimy dynię w większą kostkę, marchew i ziemniaka oraz cebulę w drobną kostkę i czosnek.
- Rozgrzewamy garnek z odrobiną oleju i przesmażamy cebulę z czosnkiem.
- Dodajemy dynię, ziemniaka i marchew. Smażymy przez około 2 – 3 minuty.
- Zalewamy winem i bulionem. Dodajemy 1 łyżkę startego imbiru.
- Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut.
- W tym czasie uprażymy pestki dyni na suchej patelni.
- Doprawiamy solą, pieprzem.
- Gdy nasze warzywa zmiękną, to pora na blendowanie.
- Blendujemy aż uzyskamy gładką konsystencję.
- Podajemy razem z pestkami i jogurtem naturalnym oraz posypujemy przyprawą chilli.
Smacznego!
Wielkimi krokami nadchodzi listopad…
Macie jakieś własne sposoby na rozgrzewające dania?
Czekamy na Twoją odpowiedź w komentarzu.