
Jaglanka na mleku z żurawiną i laską wanilii
Kasza jaglana jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz!
Niestety nie docenimy jaglanki, chociaż jest zdrowa i smaczna. Przygotowanie jest naprawdę proste, a składniki można dobierać dowolnie – od słonych po słodkie.
Kilka zalet kaszy, dla której warto ją jeść:
- posiada dużo przyswajalnego białka oraz witamin z grupy B
- lekkostrawna
- NIE ZAWIERA GLUTENU
- przywraca równowagę kwasowo – zasadowej w organizmie
- zawiera krzem, który poprawia przemianę materii
Dzisiaj zaczęłyśmy dzień od jaglanki, przygotowanej na słodko. Wyszła pyszna, ALE, Dla przykładu nasza mama na myśl, że miałaby zjeść jaglankę, aż się wzdrygnęła.
Może kiedyś przekonamy nasza mamę do zjedzenia jaglanki. 😉
Składniki dla 2 osób:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka masła
- laska wanilii
Dodatkowo:
- 1 szklanka żurawiny
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka wody
Przygotowanie:
- Do garnka wsypujemy kaszę, dodajemy mleko i wodę.
- Zagotowujemy na średnim ogniu.
- Przykrywamy pokrywką i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 15-20 minut do miękkości.
- Odstawiamy garnek, dodajemy masło i miód, a nastepnie zostawiamy pod przykryciem na około 5 minut.
- W tym czasie do małego garnka dodajemy żurawinę, wodę i cukier.
- Gotujemy przez około 2 minuty aż żurawina zacznie puszczać sok. Jeżeli jest za mało cukru, dodaj więcej.
- Przekładamy do miski jaglankę i żurawinę i możemy już pałaszować nasze śniadanie!
Smacznego!
~Moni