
Puszyste placki bananowe
Uwielbiam niedzielę za to, że można spokojnie zrobić śniadanie… <3
Najczęściej robię zwykłe naleśniki albo jajecznicę, ale dzisiaj nieco inaczej, bo placki bananowe. Jeżeli tak jak ja uwielbiasz czekoladę, to dodaj pokrojoną gorzką czekoladę i będą obłędne…
Składniki na 7 sztuk:
- 1 szklanka = 250 ml
- 1 banan
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
- Banan najlepiej żeby był już mocno dojrzały. Rozgniatamy go widelcem.
- W jednej misce łączymy składniki mokre – jajko, mleko, olej, rozgnieciony banan.
- W drugiej suche – przesiewamy mąkę, proszek, sól, cukier.
- Do suchych dodajemy mokre składniki. Mieszamy.
- Odstawiamy na 10 minut.
- Rozgrzewamy patelnię.
- Zmniejszamy ogień do średniego.
- Smażymy do momentu aż na cieście będą pojawiać się pęcherzyki powietrza i wtedy można przerzucić na drugą stronę.
- Podajemy według własnego gustu. My lubimy z cukrem pudrem albo z dżemem. 🙂
Smacznego! 🙂