Placki jabłkowo - bananowe bez jajek z dodatkiem płatków owsianych i miodu
BANANY,  JABŁKA,  KUCHNIA,  NALEŚNIKI, PLACKI,  OWOCE,  PRZEPISY,  ŚNIADANIA

Placki jabłkowo – bananowe bez jajek z dodatkiem płatków owsianych i miodu

W domu jak zawsze musi czegoś brakować, więc trzeba sobie jakoś radzić. Tym razem zabrakło jajek i użyłyśmy płatków owsianych, które mogą zastąpić jajka. 

Nie wierzysz? Sprawdź, a na pewno podniebienie będzie w siódmym niebie.

A więc… Do dzieła!

Składniki:

(1 szklanka = 250 ml)

na około 7 placków

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 500 (można dodać wyższy typ, aby były bardziej zdrowsze)
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka
  • 1 średni banan
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy/ oleju
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Myjemy jabłko, obieramy, kroimy na ćwiartki i wykrajamy środek.
  2. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj jabłko.
  3. Zblenduj banana.
  4. Do jednej miski dodajemy suche skłądniki – mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól i mieszamy.
  5. W drugiej łączymy mokre – mleko, banana, jabłko, miód, oliwę.
  6. Do miski z suchymi dodajemy mokre i mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut.
  7. Rozgrzewamy patelnię i nakładamy ciasto na placki. 
  8. Zmniejszamy ogień na średni i smażymy z dwóch stron.
  9. Podajemy z ulubionymi składnikami i gotowe!

Smacznego!

Napisz, jak podoba Ci się przepis oraz jakie przepisy chcesz żebyśmy przygotowały.

Jakieś życzenia? 

~Moni