
Placki jabłkowo – bananowe bez jajek z dodatkiem płatków owsianych i miodu
W domu jak zawsze musi czegoś brakować, więc trzeba sobie jakoś radzić. Tym razem zabrakło jajek i użyłyśmy płatków owsianych, które mogą zastąpić jajka.
Nie wierzysz? Sprawdź, a na pewno podniebienie będzie w siódmym niebie.
A więc… Do dzieła!
Składniki:
(1 szklanka = 250 ml)
na około 7 placków
- 1 szklanka mąki pszennej typ 500 (można dodać wyższy typ, aby były bardziej zdrowsze)
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka
- 1 średni banan
- 1 średniej wielkości jabłko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy/ oleju
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Myjemy jabłko, obieramy, kroimy na ćwiartki i wykrajamy środek.
- Na tarce o dużych oczkach zetrzyj jabłko.
- Zblenduj banana.
- Do jednej miski dodajemy suche skłądniki – mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól i mieszamy.
- W drugiej łączymy mokre – mleko, banana, jabłko, miód, oliwę.
- Do miski z suchymi dodajemy mokre i mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut.
- Rozgrzewamy patelnię i nakładamy ciasto na placki.
- Zmniejszamy ogień na średni i smażymy z dwóch stron.
- Podajemy z ulubionymi składnikami i gotowe!
Smacznego!
Napisz, jak podoba Ci się przepis oraz jakie przepisy chcesz żebyśmy przygotowały.
Jakieś życzenia?
~Moni