Grzanka z pastą z awokado z jajkiem w koszulce z sałatką z roszponki i pomidorkami cherry
Święta, święta i po świętach!
Pewnie jesteście przejedzeni świątecznymi potrawami, dlatego wyszłyśmy na przeciw i postanowiłyśmy przygotować śniadanko w wersji fit.
Chrupiąca grzanka, pasta z awokado i jajko w koszulce, w którym rozpływa się żółtko… Połączenie tych składników daje niesamowitą przyjemność z samego rana.
Potrzebujemy:
- kromka chleba
- jajko w koszulce
- pasta z awokado
- sałatka z roszponki
JAJKO W KOSZULCE
- 1 jajo
- 1 łyżka octu winnego
Przygotowanie:
- Nalewamy do szerokiego garnka wodę, ale nie dużo oraz dodajemy jedną łyżkę octu winnego.
- Zagotowujemy wodę.
- Rozbijamy jajko do szklanki. Gdy woda się zagotuje, robimy łyżką wir w wodzie, a potem wlewamy jajko.
- Gotujemy przez około 3 minuty.
- Wykładamy łyżką cedzakową i przekładamy na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar wody.
SAŁATKA Z ROSZPONKI
- Myjemy garść roszponki i kilka pomidorków cherry i osuszamy.
- Przekrawamy pomidorki na połowę.
- Przygotowujemy sos winegret. Do miseczki wlać 1 łyżkę octu winnego i szczyptę soli. Wymieszać aż sól się rozpuści. Dodać 3 łyżki oliwy i wymieszać aż składniki się połączą. Na koniec dodać świeżo zmielony pieprz.
- Mieszamy wszystko ze sobą.
PASTA Z AWOKADO
- 1 awokado
- łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Umyj i przekrój awokado na połowę, wyjmij pestkę.
- Wydrąż miąższ łyżeczką i przełóż do miseczki.
- Dodaj sok z cytryny i sól, pieprz.
- Zblenduj na gładką pastę lub po prostu użyj widelca
Kromkę chleba wkładamy do tostera lub na chwilę do piekarnika (150 stopni) na około 5 minut. Smarujemy pastą z awokado. Nakładamy jajko w koszulce. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na talerz wykładamy sałatkę.
Można już pałaszować ze smakiem!
Smacznego!
~Moni