scones-przepis
ANGIELSKA,  KUCHNIA,  KUCHNIE ŚWIATA,  PRZEPISY,  ŚNIADANIA

Scones, mają coś z ciastek i trochę z bułeczek

Takie małe, wyrośnięte, trochę przypominające ciastka, a po części bułeczki.

Popularne w Wielkiej Brytanii do herbatki lub idealne na śniadanie do porannej kawy.

Przygotowanie zajmuje jedyne 20-25 minut. Jeżeli chcemy trochę urozmaicić scones, to proponuje dodać do ciasta kawałki czekolady lub rodzynek. 🙂

Najlepsze są na ciepło z masełkiem i dżemiczkiem!

Składniki na 9 scones – w zależności jaką foremkę/szklanke użyjemy:

  • 1 szklanka i 1 łyżka mąki pszenne
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni.
  2. mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier i masło. 
  3. Wszystko rozcieramy palcami – powstaną lekkie grudki.
  4. Rozbełtać jajko.
  5. Dodawać powolutku mleko, a następnie 2/3 rozbełtanego jajka.
  6. Wszystko razem zagnieść.
  7. Rozwałkować ciasto na około 2 cm grubości.
  8. Wykroić szklanką o małej średnicy lub foremkami do ciastek. 
  9. Przełożyć na blaszkę i posmarować reszta jajka. 
  10. Wstawić do piekarnika na około 10-15 minut. Najlepiej smakują od razu na ciepło. 😉

Smacznego!

DSCN1129-1024x765 Scones, mają coś z ciastek i trochę z bułeczek

~Moni