
Scones, mają coś z ciastek i trochę z bułeczek
Takie małe, wyrośnięte, trochę przypominające ciastka, a po części bułeczki.
Popularne w Wielkiej Brytanii do herbatki lub idealne na śniadanie do porannej kawy.
Przygotowanie zajmuje jedyne 20-25 minut. Jeżeli chcemy trochę urozmaicić scones, to proponuje dodać do ciasta kawałki czekolady lub rodzynek. 🙂
Najlepsze są na ciepło z masełkiem i dżemiczkiem!
Składniki na 9 scones – w zależności jaką foremkę/szklanke użyjemy:
- 1 szklanka i 1 łyżka mąki pszenne
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g masła
- 150 ml mleka
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 220 stopni.
- mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier i masło.
- Wszystko rozcieramy palcami – powstaną lekkie grudki.
- Rozbełtać jajko.
- Dodawać powolutku mleko, a następnie 2/3 rozbełtanego jajka.
- Wszystko razem zagnieść.
- Rozwałkować ciasto na około 2 cm grubości.
- Wykroić szklanką o małej średnicy lub foremkami do ciastek.
- Przełożyć na blaszkę i posmarować reszta jajka.
- Wstawić do piekarnika na około 10-15 minut. Najlepiej smakują od razu na ciepło. 😉
Smacznego!

~Moni