Jajka po benedyktyńsku
ANGIELSKA,  KUCHNIA,  KUCHNIE ŚWIATA,  PRZEPISY,  ŚNIADANIA

Jajka po benedyktyńsku

Na to śniadanie trzeba poświęcić trochę czasu. Jednak jak już zrobisz i będziesz się wgryzał w chrupiącą bułkę, rozpływające się żółtko i kremowy sos holenderski… mmm… Obłęd!

Wspólnymi siłami zrobiłyśmy pierwszy raz sos holenderski! W siostrach jest moc. Jak robiłyśmy zdjęcia to nie mogłyśmy się powstrzymać od zjedzenia, takie byłyśmy głodne.

Polecamy na niedzielne, wspólne śniadania. Warto zrobić.

Do dzieła! 

Najlepiej zacząć przygotowania ŚNIADANIA MISTRZÓW od sosu holenderskiego, później przesmażyć szynkę, podgrzać bułkę w piekarniku, a na sam koniec zrobić jajka w koszulce.

Przepis na sos zaczerpnęłyśmy z książki “gotuj z Julią” Julii Child, tylko lekko zmodyfikowany.


Przepis na sos holenderski:

(starczy przynajmniej na 3 lub 4 porcję)

Składniki:

  • 3 żółtka
  • sól
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki schłodzonego masła
  • 200 g roztopionego masła
  • pieprz biały

Przygotowanie:

  1. Ubić żółtka w misce – około 1 min.
  2. Dodajemy sól i dalej chwilę ubijamy.
  3. Stawiamy miskę nad lekko gotującą się wodą i dalej ubijamy. Dodajemy sok z cytryny, a później 1 łyżkę schłodzonego masła – cały czas ubijając.
  4. Dodajemy następną łyżkę schłodzonego masła.
  5. Następnie partiami dodajemy stopionego, ciepłego masła. Najlepiej łyżkami dodawać.
  6. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Zdejmujemy z garnka, odstawiamy i przykrywamy. 

Kroimy szynkę w plasterki. Przesmażamy na patelni i odkładamy na talerz pod przykryciem

Bułkę przekrajamy na pół wkładamy do piekarnika nastawionego do 100 stopni na parę minut. 

Zaczynamy robić jajka!

Jajka w koszulce: 

Składniki:

2 jajka

1 łyżka octu winnego

  1. Nalać do szerokiego garnka wodę, ale nie dużo, z jedną łyżką octu winnego.
  2. Zagotować wodę.  
  3. Rozbić jajko do szklanki.Gdy woda się zagotuje , zrobić łyżką wir, a potem wlać jajko.
  4. Gotujemy jajko na małym ogniu.Gotujemy przez około 3 minuty. 
  5. Wykładamy jajka łyżką cedzakową i przekładamy na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar wody.

Na talerzu kładziemy połówki bułek, smarujemy masłem, kładziemy plasterki szynki, jajko w koszulce i polewamy sosem holenderskim

DSC05542-1024x682 Jajka po benedyktyńsku

~Moni