Mini imprezowe kanapki z serkiem śmietankowym, figami, bazylią z lekkim sosem z oleju z orzechów laskowych, cytryny i miodu
FIGI,  KANAPKI,  KUCHNIA,  NA IMPREZY,  OKAZJE,  OWOCE,  PRZEPISY

Mini imprezowe kanapki z serkiem śmietankowym, figami, bazylią z lekkim sosem z oleju z orzechów laskowych, cytryny i miodu

Witamy!

Ostatnio zbieramy się za napisanie posta z MasterChefa żeby Wam wszystko opowiedzieć dokładnie. Kto śledził fanpage “Gotowanie, czyli hobby dla każdego”, ten wie, że Moni dostała się do 25 kucharzy amatorów w tym programie. Super przygoda i wspaniali ludzie! Więcej napiszemy Wam za jakiś czas…

A co dzisiaj mamy dla Was – pyszne mini kanapeczki. Idealne na imprezkę, ale również jako przystawka czy lekka kolacja. Uwielbiamy figi i takie połączenie smaków jest obłędne… <3

A więc… Do dzieła!

Składniki:

  • bagietka
  • serek śmietankowy 
  • figi
  • bazylia
  • uprażone orzechy laskowe

Sos a’la winegret:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju z orzechów laskowych (może być zwykła oliwa)
  • 1/2 łyżeczki miodu

Przygotowanie:

  1. Kroimy bagietkę lekko po skosie.
  2. Przypiekamy na patelni suchej lub w piekarniku (150 stopni) do zrumienienia.
  3. Nakładamy serek śmietankowy. 
  4. Myjemy i osuszamy figi, kroimy w plasterki i każdy plasterek na pół. Kładziemy na serku.
  5. Mieszamy wszystkie składniki na sos.
  6. Kroimy drobno uprażone orzechy.
  7. Polewamy sosem kanapki i zajadamy się.

Smacznego!

~Moni