Mini imprezowe kanapki z serkiem śmietankowym, figami, bazylią z lekkim sosem z oleju z orzechów laskowych, cytryny i miodu
Witamy!
Ostatnio zbieramy się za napisanie posta z MasterChefa żeby Wam wszystko opowiedzieć dokładnie. Kto śledził fanpage “Gotowanie, czyli hobby dla każdego”, ten wie, że Moni dostała się do 25 kucharzy amatorów w tym programie. Super przygoda i wspaniali ludzie! Więcej napiszemy Wam za jakiś czas…
A co dzisiaj mamy dla Was – pyszne mini kanapeczki. Idealne na imprezkę, ale również jako przystawka czy lekka kolacja. Uwielbiamy figi i takie połączenie smaków jest obłędne… <3
A więc… Do dzieła!
Składniki:
- bagietka
- serek śmietankowy
- figi
- bazylia
- uprażone orzechy laskowe
Sos a’la winegret:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oleju z orzechów laskowych (może być zwykła oliwa)
- 1/2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
- Kroimy bagietkę lekko po skosie.
- Przypiekamy na patelni suchej lub w piekarniku (150 stopni) do zrumienienia.
- Nakładamy serek śmietankowy.
- Myjemy i osuszamy figi, kroimy w plasterki i każdy plasterek na pół. Kładziemy na serku.
- Mieszamy wszystkie składniki na sos.
- Kroimy drobno uprażone orzechy.
- Polewamy sosem kanapki i zajadamy się.
Smacznego!
~Moni