Włoska pizza z mozarellą, szpinakiem i cebulą
KUCHNIA,  KUCHNIE ŚWIATA,  OBIADY,  PIZZA,  PRZEPISY,  WŁOSKA

Włoska pizza z mozarellą, szpinakiem i cebulą

Jak Wam mija Międzynarodowy Dzień Pizzy? 

Wolicie na grubym czy na cienkim cieście? Jakie są Wasze ulubione dodatki? 🧐
Ja się pokusiłam żeby zrobić domową i wyszła PYSZNA! 

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki typ 00
  • 150 ml wody ciepłej
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na sos:

  • przecier pomidorowy 250 g
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • sól
  • pieprz
  • przyprawy – oregano, majeranek, jak kto woli

Dodatkowo:

  • mozarella
  • szpinak
  • cebula

Przygotowanie pizzy:
1. Rozkruszyć drożdże i wymieszać z ciepłą wodą.
2. Dodać cukier i 2 łyżeczki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.
3. Przesiać mąkę, dodać oliwę, sól i wyrośnięte drożdże.
Wyrobić ciasto ręcznie przez około 10 minut albo w maszynie z hakiem do uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta.
4. Odstawić miskę z ciastem pod przykryciem na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
5. W tym czasie można przygotować sos.
Do garnka dodać przecier pomidorowy, oliwę, sól, pieprz i inne przyprawy. Gotować przez około 10 minut na średnim ogniu.
6. Ciasto rozłożyć na blaczce wysmarowanej oliwą. Po całej powierzchni rozciągać palcami aż do uzyskania cienkiego placka.
7. Polać sosem, przykryć dodatkami. Odstawić na 10 minut.
8. Do nagrzanego na maxa 250 st. piekarnika włożyć pizzę na około 10 minut.

Smacznego!