
Urodzinowy tort z musem czekoladowym, truskawkami i ganache
Witamy,
Po krótkiej przerwie znowu do Was powracamy. Dużo u nas się działo, ale oprócz kolejnych warsztatów, nasza Mimi miała urodziny i to do tego 18 – ste. Z tej okazji zrobiłam jej mega wypasiony tort czekoladowy z musem czekoladowym i truskawkami. Tort poszedł w mgnieniu oka.
Był pyszny, bo oczywiście czekoladowy.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią, ekstrakt z wanilii lub po prostu ziarenka z laski wanilii
Wykonanie biszkoptu:
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Do miski z białkami dodaję cukru z wanilią i zwykłego cukru ( ale tylko część) i zaczynamy ubijać białka na sztywną pianę.
- Stopniowo dodajemy resztę cukru, najlepiej po 2 łyżki.
- Do ubitej na sztywno białek dodajemy po jednym żółtku, powoli miksując, mąkę pszenną i ziemniaczaną i na najmniejszych obrotach miksujemy.
- Przekładamy masę do formy (może być wyłożona papierem lub nasmarowana masłem/olejem i później obsypana bułka tartą) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Najlepiej upewnić się czy ciasto jest już gotowe wkładając patyczek do ciasta. Gdy patyczek jest suchy to znaczy ze ciasto jest gotowe.
- Wykładamy ciasto z piekarnika i odkładamy pod przykryciem np. ściereczki do ostudzenia. Gdy ciasto jest ostudzone można wyłożyć z formy.
Odkładamy do wystudzenia.
Składniki na mus czekoladowy:
- 245 g mleka
- 55 g żółtek jaj
- 50 g cukru
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 40 g mlecznej czekolady
- 80 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
- 280 g ubitej śmietanki kremówki 36%
Przygotowanie:
- Robimy krem budyniowy – dodajemy do garnka mleko, żółtka, cukier i skrobię. Podgotowujemy.
- Odstawiamy z gazu i dodajemy czekoladę. Dokładnie mieszamy.
- W szklance dodajemy żelatynę i zalewamy 2 łyżkami zimnej wody. Czekamy aż zrobi się bryła, a następnie zalewamy odrobiną gorącej wody i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dodajemy żelatynę do masy.
- Chłodzimy aż temperatura spadnie do około 30 stopni.
- Następnie dodajemy ubitą śmietanę, ale na przynajmniej dwa razy – nie wszystko od razu, partiami.
Składanie tortu:
- Przekrajamy na trzy części biszkopt.
- Pierwszy blat układamy w ringu.
- Nasączamy – ja nasączyłam wymieszanym sokiem z cytryny, wodą i odrobiną cukru.
- Możemy dodać ulubiony dżem albo/i truskawki, a następnie dodajemy mus.
- Powtarzamy tak do ostatniej warstwy.
- Wkładamy do lodówki, aby stężało.
- Na końcu polewamy czekoladowym ganache (1/4 szklanki śmietanki i 150 g czekolady – śmietankę podgotowujemy i zalewamy czekoladę).
- Dodajemy dekorację. Ja udekorowałam własnoręcznymi bezami i cukierkami.
Smacznego! 🙂