Urodzinowy tort Mimi z musem czekoladowym, truskawkami i ganache
CZEKOLADA,  DESERY,  KUCHNIA,  OKAZJE,  PRZEPISY,  TORTY,  URODZINY

Urodzinowy tort z musem czekoladowym, truskawkami i ganache

Witamy,

Po krótkiej przerwie znowu do Was powracamy. Dużo u nas się działo, ale oprócz kolejnych warsztatów, nasza Mimi miała urodziny i to do tego 18 – ste. Z tej okazji zrobiłam jej mega wypasiony tort czekoladowy z musem czekoladowym i truskawkami. Tort poszedł w mgnieniu oka. 

Był pyszny, bo oczywiście czekoladowy.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią, ekstrakt z wanilii lub po prostu ziarenka z laski wanilii

Wykonanie biszkoptu:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Do miski z białkami dodaję cukru z wanilią i zwykłego cukru ( ale tylko część) i zaczynamy ubijać białka na sztywną pianę.
  3. Stopniowo dodajemy resztę cukru, najlepiej po 2 łyżki.
  4. Do ubitej na sztywno białek dodajemy po jednym żółtku, powoli miksując, mąkę pszenną i ziemniaczaną i na najmniejszych obrotach miksujemy.
  5. Przekładamy masę do formy (może być wyłożona papierem lub nasmarowana masłem/olejem i później obsypana bułka tartą) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Najlepiej upewnić się czy ciasto jest już gotowe wkładając patyczek do ciasta. Gdy patyczek jest suchy to znaczy ze ciasto jest gotowe.
  6. Wykładamy ciasto z piekarnika i odkładamy pod przykryciem np. ściereczki do ostudzenia. Gdy ciasto jest ostudzone można wyłożyć z formy.

Odkładamy do wystudzenia.

Składniki na mus czekoladowy:

  • 245 g mleka
  • 55 g żółtek jaj
  • 50 g cukru
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 40 g mlecznej czekolady
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 280 g ubitej śmietanki kremówki 36%

Przygotowanie:

  1. Robimy krem budyniowy – dodajemy do garnka mleko, żółtka, cukier i skrobię. Podgotowujemy.
  2. Odstawiamy z gazu i dodajemy czekoladę. Dokładnie mieszamy.
  3. W szklance dodajemy żelatynę i zalewamy 2 łyżkami zimnej wody. Czekamy aż zrobi się bryła, a następnie zalewamy odrobiną gorącej wody i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. 
  4. Dodajemy żelatynę do masy.
  5. Chłodzimy aż temperatura spadnie do około 30 stopni.
  6. Następnie dodajemy ubitą śmietanę, ale na przynajmniej dwa razy – nie wszystko od razu, partiami.

Składanie tortu:

  1. Przekrajamy na trzy części biszkopt. 
  2. Pierwszy blat układamy w ringu.
  3. Nasączamy – ja nasączyłam wymieszanym sokiem z cytryny, wodą i odrobiną cukru.
  4. Możemy dodać ulubiony dżem albo/i truskawki, a następnie dodajemy mus.
  5. Powtarzamy tak do ostatniej warstwy.
  6. Wkładamy do lodówki, aby stężało.
  7. Na końcu polewamy czekoladowym ganache (1/4 szklanki śmietanki i 150 g czekolady – śmietankę podgotowujemy i zalewamy czekoladę).
  8. Dodajemy dekorację. Ja udekorowałam własnoręcznymi bezami i cukierkami.

Smacznego! 🙂