Naleśnik buraczany z ricottą, rukolą, prażonymi orzechami włoskimi z sosem cytrynowo - jogurtowym w 300 sekund!
KUCHNIA,  NALEŚNIKI, PANCAKES, PLACKI,  OBIADY,  PRZEPISY,  ŚNIADANIA

Naleśnik buraczany z ricottą, rukolą, prażonymi orzechami włoskimi z sosem cytrynowo – jogurtowym w 300 sekund!

Pewnie większość z Was uważa, że do przygotowania efektywnego i pożywnego śniadania potrzeba bardzo dużo czasu, ale nic bardziej mylnego. Wpadłyśmy na pomysł żeby zrobić naleśnika, ale tym razem z dodatkiem buraka, który świetnie komponuje się z naszą propozycją nadzienia.

Specjalnie dla Was nakręciłyśmy film żeby udowodnić, że jednak wszystko jest możliwe!  Ciekawi?

Składniki na 2 naleśniki:

  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 120 g mąki
  • sól
  • pół ugotowanego buraka

Dodatkowo:

  • ricotta
  • rukola
  • prażone orzechy włoskie

Sosik:

  • jogurt naturalny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Składniki na naleśnika należy umieścić w blenderze. Wszystko zmiksować.
  2. Na rozgrzaną patelnię dodać 1 łyżeczkę oleju. 
  3. Usmażyć naleśnika z dwóch stron.
  4. W tym czasie jak się smaży, przygotuj sos – wszystkie składniki dodaj do miseczki i wymieszaj.
  5. Naleśnika wykładamy na talerz, dodajemy ricottę, rukolę i prażone orzechy.
  6. Zawijamy w rulon.
  7. Polewamy sosem.
  8. Podajemy ze szklanką ulubionego soku pasteryzowanego. 

A teraz czas na film:

~Moni