Naleśnik buraczany z ricottą, rukolą, prażonymi orzechami włoskimi z sosem cytrynowo – jogurtowym w 300 sekund!
Pewnie większość z Was uważa, że do przygotowania efektywnego i pożywnego śniadania potrzeba bardzo dużo czasu, ale nic bardziej mylnego. Wpadłyśmy na pomysł żeby zrobić naleśnika, ale tym razem z dodatkiem buraka, który świetnie komponuje się z naszą propozycją nadzienia.
Specjalnie dla Was nakręciłyśmy film żeby udowodnić, że jednak wszystko jest możliwe! Ciekawi?
Składniki na 2 naleśniki:
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 120 g mąki
- sól
- pół ugotowanego buraka
Dodatkowo:
- ricotta
- rukola
- prażone orzechy włoskie
Sosik:
- jogurt naturalny
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka z połowy cytryny
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Składniki na naleśnika należy umieścić w blenderze. Wszystko zmiksować.
- Na rozgrzaną patelnię dodać 1 łyżeczkę oleju.
- Usmażyć naleśnika z dwóch stron.
- W tym czasie jak się smaży, przygotuj sos – wszystkie składniki dodaj do miseczki i wymieszaj.
- Naleśnika wykładamy na talerz, dodajemy ricottę, rukolę i prażone orzechy.
- Zawijamy w rulon.
- Polewamy sosem.
- Podajemy ze szklanką ulubionego soku pasteryzowanego.
A teraz czas na film:
~Moni