
Lava cake, czyli czekoladowe ciastko lawa – fondant czekoladowy
Wyobraź sobie czekoladowy wulkan, z którego wypływa kakaowa lawa…
Teraz pomyśl, że rozcinasz ciastko i nabierasz łyżeczką jeden kęs płynnej, a zarazem kruchej czekolady… Teraz pomyśl, że to tylko wizualizacja. Aż nam ślinka cieknie.
Pewnie myślisz, że na to pyszne ciastko z wypływającą czekoladą potrzeba wiele czasu na przygotowanie?
Nic bardziej mylnego! Jedyne co może stworzyć problemy to pamiętanie o czasie pieczenia oraz wyjęcie z kokilek.
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 2 czubate łyżki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 jaja
- 3 żółtka
- laska wanilii
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.
- Przygotuj kokilki – wysmaruj 4 kokilki masłem/ olejem i oprósz każdą kakao.
- W kąpieli wodnej rozpuść masło z czekoladami.
- Odstaw na chwilę.
- Do ciepłej masy czekoladowej dodaj jajka, żółtka, ziarenka z laski oraz cukier.
- Dodaj przesianą mąkę. Wszystko wymieszaj na gładką masę.
- Wlej masę do przygotowanych kokilek.
- Wstaw do piekarnika na około 10 minut. Czas pieczenia jest różny dlatego lepiej włóż najpierw jedną kokilkę i sprawdź. Wierzch musi być wypieczony, a środek płynny.
- Gdy już wyjmiesz kokilki z piekarnika lekko oddziel nożem ciastko od naczynia i przełóż na talerz – tak samo jak się robi babki z piasku tylko najpierw przyłóż talerzyk, a następnie odwróć.
- Podaj z truskawkami, lodami lub po prostu oprósz cukrem pudrem. 😉
Smacznego!
~Moni