lava cake
CZEKOLADA,  FRANCUSKA,  KUCHNIA,  OKAZJE,  PRZEPISY,  WALENTYNKI

Lava cake, czyli czekoladowe ciastko lawa – fondant czekoladowy

Wyobraź sobie czekoladowy wulkan, z którego wypływa kakaowa lawa… 

Teraz pomyśl, że rozcinasz ciastko i nabierasz łyżeczką jeden kęs płynnej, a zarazem kruchej czekolady… Teraz pomyśl, że to tylko wizualizacja. Aż nam ślinka cieknie. 

Pewnie myślisz, że na to pyszne ciastko z wypływającą czekoladą potrzeba wiele czasu na przygotowanie? 

Nic bardziej mylnego! Jedyne co może stworzyć problemy to pamiętanie o czasie pieczenia oraz wyjęcie z kokilek.

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 jaja
  • 3 żółtka
  • laska wanilii

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.
  2. Przygotuj kokilki – wysmaruj 4 kokilki masłem/ olejem i oprósz każdą kakao.
  3. W kąpieli wodnej rozpuść masło z czekoladami. 
  4. Odstaw na chwilę.
  5. Do ciepłej masy czekoladowej dodaj jajka, żółtka, ziarenka z laski oraz cukier.
  6. Dodaj przesianą mąkę. Wszystko wymieszaj na gładką masę.
  7. Wlej masę do przygotowanych kokilek.
  8. Wstaw do piekarnika na około 10 minut. Czas pieczenia jest różny dlatego lepiej włóż najpierw jedną kokilkę i sprawdź. Wierzch musi być wypieczony, a środek płynny.
  9. Gdy już wyjmiesz kokilki z piekarnika lekko oddziel nożem ciastko od naczynia i przełóż na talerz – tak samo jak się robi babki z piasku tylko najpierw przyłóż talerzyk, a następnie odwróć.
  10. Podaj z truskawkami, lodami lub po prostu oprósz cukrem pudrem. 😉

Smacznego!

~Moni