drożdżówki-z-serem
DROŻDŻOWE,  KUCHNIA,  PRZEPISY

Drożdżówki z serem i kruszonką

Dzisiaj jest Światowy Dzień Wypieków!!

Obchodzona co roku  akcja, w której biorą udział ludzie na całym świecie przygotowując na ten wspaniały dzień wypieki dla swoich bliskich.

Z tej okazji przygotowałyśmy drożdżówki z twarogiem i kruszonką dla naszej dużej i wesołej rodzinki. 🙂

Wyszły naprawdę przepyszne.

Składniki:

Ciasto:

  • 125g masła 
  • 250 ml mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru 
  • 1/2 łyżeczk soli
  • 1 jajko
  • 550g mąki

Nadzienie:

  • 250g twarogu zmielonego
  • 80g cukru
  • cytryna
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Przygotowanie:

  1. W małym garnku rozpuszczamy masło z mlekiem – ma być w temperaturze ciała.
  2. Wlewamy do pokruszonych drożdży i mieszamy.
  3. Odstawiamy na około 10 minut.
  4. Dodajemy jajko, cukier, sól i mieszamy do połączenia się składników.
  5. Jeżeli używamy miksera z hakiem do wyrabiania ciasta, to wlewamy masę i włączamy mikser. 
  6. Partiami dodajemy mąkę i wyrabiamy aż do uzyskana gładkiej masy.
  7. Jeżeli wyrabiamy ręcznie, to najpierw w misce dodajemy partiami mąkę, a później wykładamy na blat i wyrabiamy ciasto.
  8. Odstawiamy do podwojenia objętości – około 30 minut.
  9. Formujemy bułeczki i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
  10. Rozgrzewamy piekarnik do 225 stopni.
  11. Wszystkie składniki na nadzienie łączymy ze sobą.
  12. W bułeczkach robimy wgłębienie szklanką i smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem.
  13. Nakładamy nadzienie.
  14. Jeśli chcemy możemy posypać nasze drożdżówki kruszonką. Przepis na końcu tego przepisu.
  15. Wkładamy do piekarnika na około 15 minut.
  16. Ostudzamy.

Przepis na kruszonkę:

Proporcje na kruszonkę masła, cukru do mąki to 1:1:2 czyli np. 100 g masła 100 g cukru i 200 g mąki, jednak my potrzebujemy połowę mniej – 50 g masła 50 g cukru i 100 g mąki. 

Łączymy masło z cukrem i dodajemy później mąkę. Rozcieramy między dłońmi, aż powstaną okruszki. Posypujemy nasze drożdżówki.

Smacznego!!

~Moni