Drożdżówki z serem i kruszonką
Dzisiaj jest Światowy Dzień Wypieków!!
Obchodzona co roku akcja, w której biorą udział ludzie na całym świecie przygotowując na ten wspaniały dzień wypieki dla swoich bliskich.
Z tej okazji przygotowałyśmy drożdżówki z twarogiem i kruszonką dla naszej dużej i wesołej rodzinki. 🙂
Wyszły naprawdę przepyszne.
Składniki:
Ciasto:
- 125g masła
- 250 ml mleka
- 25g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczk soli
- 1 jajko
- 550g mąki
Nadzienie:
- 250g twarogu zmielonego
- 80g cukru
- cytryna
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie:
- W małym garnku rozpuszczamy masło z mlekiem – ma być w temperaturze ciała.
- Wlewamy do pokruszonych drożdży i mieszamy.
- Odstawiamy na około 10 minut.
- Dodajemy jajko, cukier, sól i mieszamy do połączenia się składników.
- Jeżeli używamy miksera z hakiem do wyrabiania ciasta, to wlewamy masę i włączamy mikser.
- Partiami dodajemy mąkę i wyrabiamy aż do uzyskana gładkiej masy.
- Jeżeli wyrabiamy ręcznie, to najpierw w misce dodajemy partiami mąkę, a później wykładamy na blat i wyrabiamy ciasto.
- Odstawiamy do podwojenia objętości – około 30 minut.
- Formujemy bułeczki i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
- Rozgrzewamy piekarnik do 225 stopni.
- Wszystkie składniki na nadzienie łączymy ze sobą.
- W bułeczkach robimy wgłębienie szklanką i smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem.
- Nakładamy nadzienie.
- Jeśli chcemy możemy posypać nasze drożdżówki kruszonką. Przepis na końcu tego przepisu.
- Wkładamy do piekarnika na około 15 minut.
- Ostudzamy.
Przepis na kruszonkę:
Proporcje na kruszonkę masła, cukru do mąki to 1:1:2 czyli np. 100 g masła 100 g cukru i 200 g mąki, jednak my potrzebujemy połowę mniej – 50 g masła 50 g cukru i 100 g mąki.
Łączymy masło z cukrem i dodajemy później mąkę. Rozcieramy między dłońmi, aż powstaną okruszki. Posypujemy nasze drożdżówki.
Smacznego!!
~Moni