DOMOWE JAGODZIANKI
DROŻDŻOWE,  JAGODY,  KUCHNIA,  OWOCE,  PRZEPISY

Domowe jagodzianki

Jak ja lubię jagodzianki, Wy też? 
Mój tata prowadzi piekarnię i w niej mamy na co dzień pyszne jagodzianki wypełnione po brzegi świeżymi jagodami, ale stwierdziłam, że czemu nie spróbować zrobić własnych, domowych. Część zrobiłam z kruszonką, a część z samym lukrem. Były pyszne, tylko szkoda, że tak szybko zostały zjedzone. 

Ciasto:

  • 460 + 40 g mąki pszennej typ 500
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki cukru (45 + 5g)
  • 250 ml mleka ciepłego (1 szklanka)
  • 1 średnie jajo
  • 80 g miękkiego masła
  • 5 g soli
  • +1 jajo + 2 łyżki mleka – do posmarowania jagodzianek, rozbełtać widelcem

Nadzienie:

  • 350 g jagód
  • 30 g cukru

Lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 5 łyżek wody

Przygotować na samym początku. Cukier puder przesiewamy przez sito i dodawać stopniowo łyżka po łyżce wody, mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Powinien z łyżki spływać.

Kruszonka:
Proporcje masła, cukru do mąki to 1:1:2,

czyli np. 100 g masła 100 g cukru i 200 g mąki, jednak my potrzebujemy połowę mniej- 50 g masła, 50 g cukru i 100 g mąki.

Łączymy masło z cukrem i dodajemy później mąkę. Rozcieramy między dłońmi, aż powstaną okruszki. Wkładamy do lodówki.

Przygotowanie jagodzianek:
1. Przygotować rozczyn – drożdże kruszymy, wlewamy ciepłe mleko, 5 g cukru i 40 g mąki pszennej. Wymieszać rózgą i odstawić na około 15 minut aż drożdże zaczną pracować.
2. Przesiej mąkę (460 g), dodaj resztę składników na ciasto – jajko, cukier (45 g), sól i masło oraz dodaj zaczyn.
3. Zagnieć ciasto (możesz również użyć miksera z hakiem do wyrabiania).
4. Uformuj kulę i odstaw pod przykryciem ściereczki na około 1,5 h do podwojenia swojej objętości.
5. Jagody wymieszaj z cukrem. Odstaw.
6. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę i na lekko oprószonej stolnicy formujemy wałek. podzielić na 14 – 16 części. Z każdej części formujemy kulkę. Następnie rozpłaszczyć na placek, dodać łyżkę/ 2 łyżki jagód, zlepiamy brzegi,dokładnie żeby później w czasie pieczenia jagody nie wypłynęły. Rolujemy na zgrabny wałek, kładziemy spodem na dół, lekko spłaszczone jagodzianki na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Między każdą jagodzianką zachowajcie odstępy większe. Wyjdą 2 blaszki.
7. Przykryj ściereczką jagodzianki i zostaw do wyrośnięcia na około 25 minut.
8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni góra dół.
9. Wysmaruj jagodzianki rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Oprósz kruszonką każdą drożdżówkę lub nie, jeśli wolisz bez kruszonki.
10. Pieczemy przez około 15 minut na złoto. Wyjmujemy pierwszą partię i wkładamy drugą.
11. Polewamy lukrem i zajadamy się ze smakiem.
Smacznego!