Domowe drożdżowe racuchy z jabłkami
Z czym Wam się kojarzą drożdżowe racuchy z jabłkami?
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 15 g drożdży świeżych/ 7 g suchych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder
- 2 jabłka
- trochę soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Świeże drożdże wymieszać z 3 łyżkami mleka ciepłego i szczyptą cukru. Odstawić na około 10 minut. W przypadku suchych drożdży pomijamy ten etap.
2. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, ciepłe mleko, cukier, szczyptę soli oraz zaczyn lub suche drożdże.
3. Wszystko wymieszać łyżka lub mikserem na gładką masę.
4. Odstawić na 1 godzinę.
5. W międzyczasie obrać i pokroić jabłka w kostkę i polać odrobiną soku z cytryny.
6. Po wyrośnięciu ciasta dodać jabłka, wymieszać.
7. Na patelni rozgrzać olej.Smażymy racuchy z dwóch stron do zrumienienia na średnim ogniu przez około 2 minuty z każdej ze stron. Usmażone racuchy odkładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Po każdej partii dolewamy trochę oleju.
8. Podajemy z cukrem pudrem, z owocami, konfiturą.
Smacznego!