Zupa krem z cukinii i papryki z dodatkiem wina porto i orzechów włoskich
KUCHNIA,  OBIADY,  PRZEPISY,  ZUPY

Zupa krem z cukinii i papryki z dodatkiem wina porto i orzechów włoskich

Szybko, prosto, a najważniejsze, że zdrowo! Próbujcie, na pewno wyjdzie pysznie!

A więc… Do dzieła!

Składniki na 2 porcje:

  • 1 cukinia 
  • 1 papryka żółta
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wina porto
  • 1/2 szklanki bulionu/ wody
  • 1 łyżeczka sosu z papryczek piri piri
  • sól
  • pieprz
  • bazylia świeża
  • mała garstka uprażonych orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Do małego garnka (rozgrzanego) wlewamy 2 łyżki oliwy.
  2. Dodajemy pokrojoną cebulę (może być w kostkę/ pióra – to tak wszystko będzie zblendowane). Jak już jest szklista dodajemy czosnek.
  3. Wrzucamy pokrojoną paprykę, cukinię i dalej smażymy.
  4. Zalewamy winem. Czekamy aż trochę odparuję alkoholu.
  5. Wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i dusimy przez 20 minut – aż warzywa będą miękkie.
  6. Wszystko blendujemy na gładką masę razem z garstką świeżej bazylii.
  7. Podajemy z pokrojonymi orzechami.

Smacznego!

~Moni