
Zupa krem z cukinii i papryki z dodatkiem wina porto i orzechów włoskich
Szybko, prosto, a najważniejsze, że zdrowo! Próbujcie, na pewno wyjdzie pysznie!
A więc… Do dzieła!
Składniki na 2 porcje:
- 1 cukinia
- 1 papryka żółta
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki wina porto
- 1/2 szklanki bulionu/ wody
- 1 łyżeczka sosu z papryczek piri piri
- sól
- pieprz
- bazylia świeża
- mała garstka uprażonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Do małego garnka (rozgrzanego) wlewamy 2 łyżki oliwy.
- Dodajemy pokrojoną cebulę (może być w kostkę/ pióra – to tak wszystko będzie zblendowane). Jak już jest szklista dodajemy czosnek.
- Wrzucamy pokrojoną paprykę, cukinię i dalej smażymy.
- Zalewamy winem. Czekamy aż trochę odparuję alkoholu.
- Wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i dusimy przez 20 minut – aż warzywa będą miękkie.
- Wszystko blendujemy na gładką masę razem z garstką świeżej bazylii.
- Podajemy z pokrojonymi orzechami.
Smacznego!
~Moni