Salsa pomidorowa z krewetkami smażonymi na maśle z dodatkiem wina na chrupiącej grzance
KUCHNIA,  PRZEPISY

Salsa pomidorowa z krewetkami smażonymi na maśle z dodatkiem wina na chrupiącej grzance

Ja uwielbiam krewetki… Mam nadzieję, że wy też.

Dlatego zrobiłam lekką przystawkę z krewetkami smażonymi na maśle z sosem winnym, kolendrą i do tego salsa pomidorowa. Zdrowe i pyszne.

Nie ma co czekać, tylko… Do dzieła!

Składniki:

(na 1 porcje)

  • 2 kromki chleba żytniego
  • 6 krewetek
  • 1 ząbek czosnku
  • pół cebuli pokrojonej drobno w kostkę
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/4 szklanki wina wytrawnego (najlepiej białego, ale niestety ja miałam tylko czerwone i użyłam czerwonego)
  • kolendra świeża

Salsa pomidorowa po swojemu:

  • 1/2 pomidora
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • trochę szczypiorku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Myjemy i oczyszczamy krewetki – odcinamy głowy, zdejmujemy pancerz, nacinamy lekko wzdłuż i wyjmujemy przewód pokarmowy.
  2. Przygotowujemy salsę – kroimy pomidora i cebulę w drobną kostkę, szczypiorek kroimy drobno. 
  3. Wszystko mieszamy, dodajemy sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. 
  4. Kromki chleba obkrajamy dookoła. Jeśli mamy toster, to wkładamy do tostera, jeśli nie mamy, możemy przypiec w piekarniku lub na suchej patelni.
  5. Na oliwie smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy wina.
  6. Wkładamy krewetki na 2 minuty. Na końcu dodajemy masło i pokrojoną świeżą kolendrę.
  7. Wszystko układamy na grzance i gotowe.

Smacznego!

~Moni