Stek w sosie śmietanowym z czerwonym pieprzem na białym winie ze szparagami
KUCHNIA,  OBIADY,  PRZEPISY

Stek w sosie śmietanowym z czerwonym pieprzem na białym winie ze szparagami

Ostatnio jakoś tak “exclusive” na naszym blogu. No cóż, Moni się ostatnio pilnie uczy wszelakich mięs.

Stek wyszedł idealnie, pół wysmażony. Najlepszy dla prawdziwych mężczyzn, ale też dla twardych kobiet. Kto by sobie zjadł takiego “stejka”? 😉 A więc….

Do dzieła twardziele!

Składniki:

  • kawałek polędwicy wołowej (dla 1 osoby)
  • szklanka wina białego, wytrawnego
  • 100 ml śmietanki (30/ 36 %)
  • 3 łyżki czerwonego pieprzu
  • sól
  • pieprz
  • szparagi

Przygotowanie:

  1. Mięso myjemy, osuszamy.
  2. Nacieramy pieprzem. Mięso po wyjęciu z lodówki powinno odleżeć około 20 minut.
  3. Na rozgrzaną patelnię, wlewamy 2 łyżki oleju.
  4. Kładziemy nasze mięso i smażymy z jednej strony 3 minuty i z drugiej około 3 minuty. Mój stek był dość gruby i chciałam uzyskać stopień wysmażenia: średnio wysmażony. Można sprawdzić na dotyk. Pamiętaj, że wszystko zależy od grubości, średnicy mięsa. 
  5. Wkładamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
  6. Odkładamy na deskę żeby stek odpoczął.
  7. Na patelni, gdzie smażyliśmy mięso wlewamy wino i pieprz.
  8. Gdy się zredukuje, dolewamy śmietankę. 
  9. W międzyczasie ugotować szparagi.

Smacznego!

~Moni