
Lemoniada truskawkowo – arbuzowa
Witajcie! W końcu doczekaliśmy się idealnej pogody, więc pora na napoje orzeźwiające.
Idealnie schładza w upalne dni. Najlepiej już użyć zimnych owoców z lodówki, wtedy szybciej będziemy mogli delektować się pyszną lemoniadą. Jeśli wolicie napoje gazowane, to zamiast wody niegazowanej, dodajcie wody gazowanej.
Moim braciom smakowało, a więc pora wypróbować…
Do dzieła!
Składniki:
- sok z 2 cytryn
- 300 g truskawek
- 200 g arbuza
- kilka listków mięty
- woda niegazowana
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
- Sok z cytryn, truskawki i arbuza blendujemy na gładką konsystencję.
- Dodajemy wodę niegazowaną (w zależności od upodobania) i miód do smaku. Miksujemy.
- Przelewamy przez sitko lemoniadę żeby pozbyć się pestek z truskawek.
- Przelewamy do szklanek/ dzbanka.
- Dodajemy kostki lodu i miętę. Schładzamy w lodówce i podajemy.